Pirteä Inkivääri-sitruunajäätee

Alkukesä on yllättänyt aikaiset lomailijat kuumuudellaan. Helle hellii ja aurinko porottaa. Lämpötila nousee nousemistaan.

Helteellä on hyvä pitää keho ja mieli nesteytettynä. Kyllä, nestehukka voi vaikuttaa jopa mieleen ja ajatustoimintaan! Limsoihin tai edes hedelmämehuihin on turha sortua kun tarjolla on terveellisempääkin juotavaa. Hedelmämehuissahan on tunnetusti saman verran sokeria kuin limsoissakin, joten syödään hedelmät hedelminä, joissa kuitu hidastaa sokerin imeytymistä, ja jätetään limsat kaupan hyllyyn.

Tämän koko perheelle sopivan raikkaan ja sokerittoman jääteereseptin takana on Elviira Krebber, diplomiravintoneuvoja ja Suomen ensimmäinen sertifioitu Keto Coach. Pohjana käytetään lempeää, luonnollisesti kofeiinitonta rooibosteetä, jota saa ilahduttavasti tavallisistakin kauposta. Maustamaton rooibostee käy hyvin, mutta vaikkapa appelsiinilla maustettu rooibostee antaa raikkaan makuvivahteen. Itsetehdyt jääteet ovat siitä loistavia kesäjuomia että ne ovat terveellisiä, ja erilaisilla teelaaduilla ja muilla lisukkeilla — kuten hedelmänpaloilla tai marjoilla — voi makuelämystä säätää lähes loputtomasti. Uusia, kiehtovia variaatioita on helppo tehdä!

Tässä helpossa jääteeversiossa miedon rooibosteen lempeää makua ryyditetään inkiväärillä ja sitruunalla. Sitruuna onkin hyvin yleinen maku jääteessä — inkivääri hieman harvinaisempi vieras, mutta sopii jääteehen raikkautensa vuoksi erittäin hyvin. Inkiväärillä on myös terveyttä edistäviä ominaisuuksia, kuten myös rooibosteelläkin.

Tähän jääteehen tarvitset 4 pussia rooibosteetä, 2 luomusitruunan mehun, 5 cm pätkän inkivääriä ohuina viipaleina sekä tietenkin vettä, jota menee yhteensä litrasta puoleentoista. Makeutetta tee ei välttämättä tarvitse, mutta esimerkiksi stevia on hyvä luonnollinen makeute, jota voi lisätä maun mukaan joko lehtinä teetä valmistettaessa, tai steviauutteena valmiin teen joukkoon.

Jääteen valmistukseen on varmasti monia eri tekniikoita, mutta tässä on kaksi: nopea ja hidas. Nopealla tekniikalla teetä valmistettaessa raikkaasta jääteestä pääsee nauttimaan jo puolessa tunnissa, hitaalla tekniikalla seuraavana päivänä. Oikeastaan jääteen valmistamiseen on kolmaskin tekniikka: kylmäuuttaminen. Tällöin teepussit sekä inkivääri laitetaan likoamaan kylmään veteen yön yli. Seuraavana päivänä teestä sekä inkivääristä on uuttunut makua, ja teepussit sekä inkivääri voidaan poistaa ja lisätä sitruunamehu. Tee on valmista tarjottavaksi.

Nopeassa tekniikassa teepussit sekä inkivääri laitetaan mukilliseen kiehuvaa vettä ja annetaan teen hautua 15 minuuttia. Teepussit ja inkivääri poistetaan, ja näin hautunut tee laitetaan yhdessä sitruunamehun kanssa isoon kannuun. Kannu täytetään kylmällä vedellä. Mukaan voi lisätä luomusitruunan viipaleita ja jääkuutioita. Mintun lehdet sopivat myös erittäin hyvin koristeeksi, ja niistä tulee myös raikasta makua. Mikään ei estä hauduttamasta myös muutamaa mintunlehteä teen kanssa — näin teehen tulee vielä raikkaampi ja pirteämpi maku.

Hidasta tekniikkaa käytettäessä vettä keitetään 1-1,5 l. Kiehuvaan veteen lisätään rooibosteepussit sekä inkivääri. Teen annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Inkivääri ja teepussit poistetaan ja tee laitetaan jääkaappiin viilentymään jääkylmäksi. Kun tee on kylmää, mukaan lisätään sitruunamehu (sekä sitruunaviipaleita ja jääkuutioita haluttaessa). Nyt tee on valmis tarjoiltavaksi.

Tätäkin teetä voi varioida loputtomasti. Esimerkiksi teen kotimaisuusastetta voi nostaa korvaamalla sitruunamehun tilkalla tyrnitäysmehua. Tyrnin maku on sen verran vahva, että tyrnimehua riittää tilkkanen. Myös muu kotimainen marjatäysmehu (mielellään höyrymehu) sopii hyvin teetä maustamaan. Teen sokeripitoisuus ei nouse liiaksi mutta makua mehusta kuitenkin tulee, kun mehua käytetään vain muutama ruokalusikallinen.

Mutta tässä vielä resepti kokonaisuudessaan jääteen nopeaan perusversioon:

Pirteä Inkivääri-sitruunajäätee

Pirteä inkivääri-sitruunajäätee
1 mukillinen kiehuvan kuumaa vettä
4 pussia rooibosteetä
5 cm pätkä inkivääriä ohuina viipaleina
2 luomusitruunan puristettu mehu
1-1,5 l kylmää vettä

1. Laita teepussit ja inkivääriviipaleet kiehuvan kuumaan veteen. Hauduta 15 minuuttia.
2. Poista teepussit. Purista ne hyvin, jotta saat talteen kaiken teen. Poista myös inkivääriviipaleet.
3. Kaada tee isoon lasikannuun. Lisää sitruunamehu sekä kylmä vesi.
4. Tee on valmis tarjoiltavaksi. Luomusitruunaviipaleet, jääpalat tai tuoreet mintunoksat sopivat hyvin koristeeksi.

Lisää hellejuomavinkkejä voit lukea täältä. Leppoisaa kesää!

Pirteä inkivääri-sitruunajäätee