Pelkkä puuro tai esimerkiksi murot tai voileivät eivät välttämättä jaksa kantaa sinua lounaalle asti tai saatat joutua syömään lounaan tarpeettoman aikaisin. Riittävästä aamiaisesta päivä lähtee hyvin käyntiin, vaikkakin toki olemme yksilöitä. On ihmisiä joille ei tuota minkäänlaista ongelmaa syödä vasta lounas ja pärjätä aamu mm. tankkaamalla paljon vettä tai syömällä aamulla pelkkiä hedelmiä. Pelkkä kahvi tyhjään mahaan aamulla ei ole välttämättä kovin vatsaystävällistä pitkässä juoksussa.
Jos haluaisit syödä aamulla tukevasti, mutta sinusta tuntuu ettei aamulla tee ollenkaan mieli ruokaa kysymys voi olla vain siitä että asia vaatii totuttelua. Aamun voi aloittaa juomalla vaikka puoli litraa raikasta vettä ja voit syödä aamiaisen sitten hieman myöhemmin. Joskus ruokahalua voi herättää se, että syö ensin jonkun pienen ja makean hedelmän, toimittaa sitten vähän aamuaskareita ja syö vasta sitten.
Jos on tottunut syömään tietyllä tavalla, ei ole välttämättä tietoinen, että jonkun muunlainen aamiainen saattaisi toimia sinulla paremmin kuin nykyisesi. Joku muunlainen aamiainen saattaisi antaa virtaa pidemmäksi aikaa, pitää sinut virkeämpänä ja jopa estää sinua tuntemasta napostelunhalua tai erityisen suurta ruokahalua myöhemmin päivällä. Joka tapauksessa vaihtelu voi virkistää. Testaa rohkeasti uutta!
Erilaisia aamiaisvaihtoehtoja kokeiltavaksi:
Kasvismunakas (gluteeniton, maidoton)
Vatkaa haarukalla kolme kananmunaa lasiin. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Paista pannulla pienessä määrässä esim. voita tai kookosöljyä pieni sipuli ja puolikas paprika ohuiksi viipaloituina. Sekoita joukkoon kananmuna ja anna hyytyä keskilämmöllä kypsäksi. Kananmunan ei tarvitse välttämättä hyytyä aivan kokonaan ettei se kuivu vaan jää sopivan mehukkaaksi. Syö munakas raastetun porkkanan kanssa. Porkkanan joukkoon sopii myös esimerkiksi kourallinen puolukoita.
Vinkki: sienisato valmistuu hyvää vauhtia. Sienet sopivat erinomaisesti munakkaaseen.
Aamiaissmoothie (gluteeniton ja maidoton jos et käytä heraproteiinia)
Laita blenderiin 3dl marjoja, 1 avocado tai banaani, 3 rkl luomulaatuista riisi- hamppu- tai heraproteiinijauhetta, 1rkl psylliumia tai pellavansiemeniä tai molempia, 1-2 rkl vaaleaa oliiviöljyä tai kookosöljyä ja lasi vettä. Surruttele sileäksi ja nautiskele rauhassa.
Vinkki: Jos tämä smoothie ei vie nälkää tarpeeksi pitkäksi aikaa, tee isompi annos.
Siemennäkkäri (gluteeniton, maidoton)
Sekoita kulhossa yhteen 6 dl erilaisia siemeniä (esim. pellavan, auringonkukan, sesamin ja kurpitsan siemeniä), 3 kananmunaa, 1rkl psylliumia ja 1tl luonnonsuolaa. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja vedä pitsaleikkurilla tai veitsellä viillot siten että syntyy 12 palaa. Paista 170 asteessa 30-40 min.
Yrttivalkosipulivoi siemennäkkärille:
Ainekset: 200g luomuvoita, 200g vaaleaa mietoa oliiviöljyä, 1tl luonnonsuolaa, pari valkosipulinkynttä puristettuna, kourallinen ruohosipulia ja persiljaa pieneksi leikattuna. Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi ja sekoita ainekset yhteen.
Avocadotahna siemennäkkärille (maidoton)
Ainekset: pari kypsää avocadoa, 1 dl neitsytoliiviöljyä, 1 murskattu valkosipulin kynsi, puolikkaan sitruunan mehu, 0.5 tl luonnonsuolaa. Hienonna avocado soseeksi lautasella käyttäen haarukkaa. Siirrä avocado ja muut aineet kulhoon, sekoita yhteen.
Vinkki: Lado parin siemennäkkärin päälle voita tai avocadotahnaa, kasviksia ja esim. jotakin seuraavista: juustoa, lihaa, kanaa, viipaloitua kananmunaa
Jugurttituorepuuro (viljaton, gluteeniton, maidoton jos maitoa sisältävän jugurtin sijasta käytetty esim. soija- tai kaurajugurttia)
Sekoita yhteen 3 dl marjoja, 2-3 dl maustamatonta jugurttia, 1 rkl kookosöljyä, 1 rkl psylliumia, 2 dl yön yli liotetuja siemeniä ja/tai pähkinöitä, tippa tai pari steviaa. Anna psylliumin turvota hetken, sillä juuri psyllium tekee tästä aamiaisesta puuromaista ilman että se sisältää lainkaan viljaa. Psylliumisn sijasta voit kokeilla myös käyttää 1 rkl chiansiemeniä.
Tiesitkö että:
– Väliin jäänyt tai liian kevyt aamiainen ja lounas saattavat johtaa siihen, että syöt liikaa illalla ja sorrut herkemmin epäterveellisempiin vaihtoehtoihin ja naposteluihin.
– Liian harvat ateriavälit saattavat johtaa nk. “säästöliekkiin”, jolloin mm. painonhallinta voi olla hankalampaa.
– Vaikka keho tarvitsisi säännöllisiä aterioita ja kunnon aamiaisia, keho voi tottua syömättömyyteen etkä välttämättä tunne nälkää vaikka tarvitsisitkin ruokaa. Saatat silti tuntea itsesi levottomaksi väsyneeksi tai huonovointiseksi ja sinusta voi tuntua ettet oikein jaksa keskittyä mihinkään. Saatat myös tuntea itsesi ärtyisäksi. Napostelu pitkin päivää ei korvaa kunnon aterioita.
– Monilla toimii parhaiten ruokavalio, jossa päivän ensimmäiset ateriat ovat melko vähähiilihydraattisia. (hiilihydraatteja ovat sokeri ja tärkkelys, tärkkelyksiä sisältävät mm. leipä, makaroni, peruna, riisi, puurot ja murot) Tämä johtuu siitä että vähähiilihydraattisen aterian verensokerivaikutus on pieni ja se voi pitää nälkää pidempään ja tuottaa virkeämmän olon. Jotkut sijoittavat tämän vuoksi tärkkelyspitoiset ruoka-aineet enimmäkseen iltaan.
– Ateria, jolla on tarpeeksi kuituja, rasvaa ja proteiinia pitää hyvin nälkää.
– Monet ovat kokeneet, että runsas ja monipuolinen tuoreiden kasvisten ja marjojen käyttö ruokavaliossa tuottaa hyvää oloa, virkeyttä ja jaksamista.
Blogimme muita kirjoituksia:
http://suomenravintoterapia.fi/blogi/
Yhdistyksemme ammattilaisten yhteystietoja:
http://suomenravintoterapia.fi/asiantuntijat/