Diplomiravintoterapeutti ja Nordic Clinicin edustaja Susa Hanyi kertoo, miten löysi perheensä terveyshaasteisiin apua funktionaalisesta lääketieteestä sekä miten Nordic Clinic voi auttaa erilaisten terveyteen liittyvien pulmien ratkomisessa:

Jonkin aikaa sitten saimme kuunnella Terveyssummitin asiantuntijoiden jakamaa tietoa monilta tärkeiltä terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueilta. Tietoa on todella paljon tarjolla, ilmaiseksi ja luotettavalta taholta. Useat ihmiset ovat valmiit ottamaan yhä enemmän vastuuta omasta terveydestään ja he ovat motivoituneet elämäntapamuutoksiin. Moni on heräämässä siihen, että omat valinnat ja elintavat ovat avainasemassa hyvinvoinnissa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Vaikka tietoa on paljon tarjolla, on monissa terveyshaasteissa kullan arvoista löytää terveydenhuollon tai ravitsemuksen ammattilainen, joka ohjaa oikeaan suuntaan. Perinteisen lääketieteen keinot ovat rajalliset kroonisissa terveysongelmissa ja potilaat osaavat jo vaatia hoitoa, joka selvittää ja korjaa heidän sairauksiensa syitä eikä vain hoida oireita.

Kokonaisvaltainen terveydenhoito tarjoaa enemmän ja parempia vaihtoehtoja olemassa olevien sairauksien korjaamiseen ja tulevien ennaltaehkäisyyn. Yksittäisten oireiden hoitamisen sijaan — tai niiden lisäksi — katsotaan pintaa syvemmälle. Oireille etsitään oikeat juurisyyt, joita lähdetään funktionaalisen matriksin mukaisesti korjaamaan. Matriksi on ammattilaisen käyttämä “kaavio”, johon merkitään kaikki oleelliset tapahtumat asiakkaan elämän varrelta, joilla voi olla merkitystä nykyisessä tilanteessa. Sen jälkeen kartoitetaan, mistä lähdetään liikkeelle ja miten edetään ja lopulta jokaiselle asiakkaalle luodaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Suunnitelman toteutuksessa huomioidaan ravitsemus, mahdolliset ravintolisät, sekä unen, liikunnan ja stressinhallinnan tuki.

Olen itse löytänyt tieni funktionaalisen lääketieteen pariin oman ja pojan kilpirauhassairauden myötä. En tyytynyt siihen ratkaisuun, että lääkepilleri päivässä korjaa tilanteen ja voit elää “normaalisti” kunhan otat lääkettä lopun elämääsi ja laboratorioarvot pysyvät ojennuksessa. Olisihan se kovin helppoa, mutta kun totuus on kuitenkin toinen. Harvoin lääkitys korjaa sitä puutosta ja biokemiallista epätasapainoa, joka on syntynyt pitkän ajan kuluessa ja johon erinäiset syyt ovat vaikuttamassa taustalla. Nyt kun asia on itselle kirkastunut, haluan jakaa tätä viestiä eteenpäin. Olen jo yli 6 vuotta saanut edustaa kansainvälistä Nordic Laboratories -yritystä ja kertoa funktionaalisista testeistä ammattilaisille Suomessa. Alkuvuodesta lähtien vastaan myös Nordic Clinic -toiminnoista. Palveluille on ehdottomasti tarvetta ja vuosien saatossa luotu konsepti toimii! Kiitollisena voin olla mukana auttamassa tässä ketjussa kaikkia aina palveluntarjoajalta asiakkaalle ja monia tahoja siinä välillä.

Nordic Clinic on siis kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa ja yksilöllisen lääketieteen palveluja tarjoava hyvinvoinnin keskus Helsingin Kampissa. Helsingin Nordic Clinic on osa kansainvälistä klinikoiden verkostoa, jossa toimii yli 20 funktionaalista lääkäriä ja ravitsemuksen ammattilaista ympäri Eurooppaa. Ensimmäinen Nordic Clinic on perustettu Kööpenhaminaan jo vuonna 2002.

Nordic Clinic -vastaanotolle kannattaa hakeutua esimerkiksi vatsavaivojen, painonhallinta-, aineenvaihdunta- ja hormonaalisten ongelmien, masennuksen tai uupumuksen takia. Yksilöllinen lääketiede ja ravitsemushoidot toimivat hyvin myös tukihoitona erilaisten sairauksien yhteydessä. Meillä asioivat myös lapset. Ravintoterapeutin avulla perheiden ravitsemuksen tärkeitä kulmakiviä laitetaan kuntoon ja samalla hyötyy koko perhe. Lapsillakin on nykyään valitettavan usein varsinkin suoliston alueen ongelmia ja se voi heijastua hitaaseen kasvuun tai oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin. Lapsilla usein suolistoanalyysit ovat erittäin hyödyllisiä, koska lapsi ei osaa itse kommunikoida oireitaan ja kipuaan. Tällöin paljon lisätietoa saadaan testin avulla. Laaja suolistoanalyysi kattaa bakteerikannan, hiivan, alkueläimet, parasiitit, tulehdustekijät, vasta-ainetuotannon, imeytymismarkkerit, lyhytketjuiset rasvahapot sekä testistä riippuen myös herkkyysmääritykset mahdollisesti löytyneille patogeeneille.

Suolisto-ongelmat ovat suurin yksittäinen asiakkaiden ongelma-alue. Monien sairauksien syyt johtavat suolistoon tavalla tai toisella. Krooniset ja autoimmuuniperäiset suolistosairaudet yleistyvät kovasti. Näiden lisäksi saattaa syntyä ajan myötä liitännäissairauksia. Stressi on monissa sairauksissa yhtenä merkittävänä taustatekijänä. Näiden kaikkien tekijöiden summa on yksilön nykyinen terveydentila. Nordic Clinic -vastaanotolla asioihin pureudutaan yksi kerrallaan ja haluamme auttaa asiakasta siinä asiassa, minkä hän kokee ongelmaksi. Usein kun yhtä osa-aluetta aletaan kunnostaa kokonaisvaltaisesti, asiakas kokee parannusta voinnissaan myös laajemmin.

Ns. elintasosairaudet, kuten 2. tyypin diabetes ja metabolinen oireyhtymä, ovat hyvin yleisiä ja yleensä kulkevat ylipainon kanssa käsi kädessä. Monesti jo hyvin pienillä muutoksilla saadaan merkittäviä parannuksia asiakkaan hyvinvointiin. Ravitsemustilan kuntoon laittaminen, suoliston bakteerikannan korjaaminen ja tulehdusten hillitseminen auttaa jo pitkälle. Yleensä ensimmäisellä käynnillä aloitetaan kokonaiskartoituksen jälkeen valitsemalla asiakkaan tilanteeseen sopivat funktionaaliset testit. Ne tuovat tärkeää lisäinformaatiota asiakkaan kertomuksen tueksi sekä motivoivat asiakasta muutoksiin.

Hengitystiesairaudet, allergiat ja astma ovat yleisiä ongelmia, ja näissäkin suoliston linkki on merkittävä. Pitkäaikainen stressi kuormittaa ruoansulatuskanavaa. Ohutsuolen huonolaatuinen bakteeristo alkaa lisääntyä heikon ruokavalion, kiireen ja stressin johdosta. Tämä myös johtaa usein ruoka-aineyliherkkyyksiin ja ravintoainepuutoksiin, mikä puolestaan johtaa kehon tulehdustilaan ja mahdollisesti oireiden ja sairauksien puhkeamiseen geeniperimän mukaan. Kun keholla ei ole tarpeeksi palikoita korjata ja uudistua, paraneminen on hidasta. Käytämme mm. rasva- ja aminohappotestejä ja orgaanisten happojen testiä apuna puutostilojen mittaamiseen. Näiden testien perusteella laadittujen ohjeiden avulla myös paranemisprosessi käynnistyy nopeammin.

Geenitestejä käytetään yhä enemmän. Geenit eivät muutu, mutta niiden ilmentymistä voidaan säädellä elintavoilla ja ravitsemusvalinnoilla. Saamme geenitesteillä paljon tärkeää tietoa yksilöllisestä ravintoaineiden tarpeesta sekä mm. kehon tulehdusalttiudesta, antioksidanttien tarpeesta sekä miten paljon tukea kukakin eri tilanteissa tarvitsee. Geenit eivät vanhene, joten hyvinvoinnin geenitesti DNA Health kannattaa aina! Monesti on järkevää tutkia sekä perimä että tämänhetkinen tilanne, jolloin yhdistetään geenitesti ja kyseessä olevan ongelma-alueen funktionaalinen testi.

Asiakas täyttää ja palauttaa ajoissa ennen vastaanottoa esitietolomakkeen, jonka tarkoituksena on kartoittaa kaikki terveyteen ja elintapoihin vaikuttavat tekijät. Ammattilaisemme kuuntelevat asiakkaan tarinaa huolellisesti ja huomioivat pienimmätkin ongelmat. Asiakasta rohkaistaan ottamaan itse vastuu omasta terveydestään. Myös ennaltaehkäisy on tärkeää.

Tiloissamme toimii FLT-lääkäri yhteistyössä ravintoterapeutin kanssa. Lisäksi meillä on laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on myös FLT-osaamista sekä lääkärin opinnot meneillään. Yhteisvastaanottoa pitävät naistentautien lääkäri sekä ravintoterapeutti, jolloin voimme tarjota pidennetyn yhteisvastaanoton mm. pariskunnille tai naisille, jotka kokevat erilaisia hormonaalisia ongelmia, kuten PMS, kuukautiskiertojen häiriöt ja -kivut, mahdollinen lapsettomuus ja/tai endometrioosi.

FLT-lääkäri Kristina Laakko toimii Nordic Clinicillä.

Palveluumme kuuluu myös asiakasavustajan säännöllinen yhteydenpito ja tuki koko hoitosuhteen ajan. Hän huolehtii siitä, että asiakas saa ennen vastaanottoa sekä sen jälkeen tarvittavat tiedot ja ohjeet. Asiakasavustaja toimii vastaanotolla ammattilaisen “oikeana kätenä” kirjaten tiedot, jolloin ammattilainen voi keskittyä täysin itse asiakastyöhön. Vastaanoton jälkeen asiakasavustaja soittaa ja tarkistaa, että kaikki ohjeet on ymmärretty ja hoitosuunnitelman toteutus onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Käytämme apuna funktionaalisia laboratorioanalyysejä perinteisten testien rinnalla. Haluamme tietää asiakkaan kehon toiminnasta ja biokemiasta syvemmin ja tarkemmin. Testit ovat hyvin tärkeä apu ohjaamaan hoitolinjauksia. Arvauksien ja oletusten sijaan tiedämme mm. ruoansulatuksen tilan, osaamme karsia yliherkkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita ja säätää ravintoaineet kohdilleen. Voimme laatia hyvin yksilöllisen ruokavalion ottamalla huomioon geneettiset vahvuudet ja heikkoudet. Jokaisen sairauden ja terveysongelman taustalla on sen syntyyn vaikuttavia syitä ja nämä selvittämällä on tilannetta helpompi ja nopeampi lähteä korjaamaan.   

Testeistä yleisimpiä ovat suolisto- ja hormonianalyysit, ravitsemus- ja aineenvaihdunnan tilaa mittaavat testit sekä geenitestit. Suurin osa testeistä on helppo tehdä asiakkaan oman aikataulun mukaan kotona. Laboratoriossa otettavien verinäytteiden kanssa ohjaamme ulkopuoliseen laboratorioon.

Testit tulevat suomenkielisten ohjeiden kera kuriirilla kotiovelle ja ne palautetaan samaa reittiä Tanskan toimipisteeseemme, josta ne lähtevät laboratorioihin analysoitavaksi. Ainoastaan geenitestit analysoidaan Helsingin toimipisteessä, joka helpottaa pk-seudulla asuvien asiointia ja testien valmistumista.

Nordic Clinic:llä asiakkaamme ovat saaneet vakuuttavia hoitotuloksia. Tervetuloa tutustumaan sivuihimme www.nordicclinic.fi ja varaamaan aikaa! 

Nordic Clinic sijaitsee nopeiden yhteyksien päässä lähellä Kampin metroasemaa osoitteessa Runeberginkatu 15 A, Helsinki.

Nordic Clinic apuna terveyshaasteissa