Nina Saine kertoo: Ravintoterapeutin työ on ovi ihmeelliseen ”Narniaan”
C.S. Lewisin kirjasarjassa ”Narnian Tarinat”, Narnia on taianomainen fantasiamaailma, johon pääsee vaatekaapista. Seikkailu tähän fantasiamaailmaan on täynnä uutta ja ihmeellistä, kaikenlaista merkityksellistä ja myös suuria tunteita. Lisäksi Narniaan tupsahtajalla on aina edessään jokin missio ja tehtävä. Vähän kuten työssään ahkeroivalla ravintoterapeutilla. Missiona on auttaa asiakasta voimaan paremmin ja ratkaisemaan niitä haasteita, joiden vuoksi he ovat hakeutuneet vastaanotolle.

Olen tänä vuonna 40 vuotta täyttävä ravintoterapeutti. Tiesin, että se todella kiinnosti minua, ravitsemus ja funktionaalinen lääketiede. Halusin opiskella sitä ja imin tietoa kuin sieni, olinhan itsekin löytänyt avun kärsittyäni pitkään terveysongelmista ja oltuani vuosikausia aivan työkyvytön. Opintoja aloittaessa en tiennyt millainen seikkailu minua todellisuudessa odotti. Saatoin vain arvella. Ala koukuttaa, koska se on niin kiinnostavaa ja palkitsevaa ja ala myös kehittyy koko ajan. Uusia mahdollisuuksia täydennyskoulutuksille, kursseille, tuotekoulutuksille ja osaamisensa laajentamiselle on loputtomasti. Tämä sopii hyvin kaltaiselleni ihmiselle, joka kyllästyy helposti ja haluaa oppia ja löytää jatkuvasti jotakin uutta ja katsella asioita uusista näkövinkkeleistä. Haasteena on pitää vauhti sopivana. On maltettava välillä sulatellakin kaikkea uutta ja kiinnostavaa. Ihmisten auttaminen heidän arkitodellisuudestaan käsin pitää myös jalat hyvin maassa.

Intohimo opiskeluun

Nykyään heitän vitsillä, että jos minulla pitäisi olla jokin uusi diagnoosi, se olisi pakko-oireinen opiskelu, sillä valmistuttuani Suomen Terveysopisto Saluksesta en ole osannut lopettaa opiskelua enkä rehellisesti sanottuna ole halunnutkaan lopettaa. Kestin kokonaisen vuoden olla opiskelematta satunnaisia koulutusiltoja ja viikonloppuja lukuun ottamatta, sitten toteutin pitkäaikaisen haaveeni NLP-opinnoista ja valmistuin nyt alkuvuodesta NLP Practitioneriksi. Jatkan syksyllä tavoitteena ensi keväänä valmistua NLP Master Practitioneriksi. NLP sisältää mm. psykososiaalisia työkaluja itsensä ja toisten ihmisten ymmärtämiseen, apua moniin arjen tilanteisiin erilaisten harjoitusten kautta ja vuorovaikutustaitoja. Se siis täydentää erinomaisesti ravintoterapeutinkin työssä, mutta auttaa myös kehittymään ihmisenä.

Minua kiinnostaisivat tulevaisuudessa myös mm. lyhytterapeutin ja homeopaatin opinnot. Koska olen kova tyttö jäkittämään kotona, opinnot auttavat myös suuntautumaan välillä muuallekin kotoa ja kotikaupungistani Hyvinkäältä.

Ravintoterapeutin työn miljoonat kiinnostavat mahdollisuudet

Jotkut kollegani työskentelevät vain yksilövalmennettaviensa parissa. Toiset taas koostavat työnsä monenlaisistakin elementeistä. Jotkut työllistyvät mm. luontaistuotteiden pariin mm. tukkufirmoihin tai alan kivijalkaliikkeisiin tai verkkokauppoihin. Olen itse kova ideoimaan kaikenlaisia asioita ja kun havaitsen ihmisillä jonkin hyvinvointiin ja ravitsemukseen liittyvän tarpeen, alan miettiä millä eri tavoin tuohon tarpeeseen voisi vastata. Vastaanottotyön lisäksi rakastan artikkelien kirjoittamista, somessa osallistumista, luennoimista ja verkkovalmennusten pitämistä. Haaveilen myös siitä, että voisin joku päivä osallistua luontaistuotteiden ja ravintolisien suunnitteluun, jos vain löytyisi sopiva yhteistyökumppani.

Myyntihenkinen ihminen en oikein ole ja vaikka alallamme on hyvät mahdollisuudet työllistyä myös myyntitöiden pariin, itseä kiinnostaa enemmän kehittäminen, opastaminen, luennointi, koulutus ja kirjoittaminen. Haluan valjastaa osaamiseni monenlaiseen hyvään, jolla voi auttaa ihmisiä, sillä se on hyvin palkitsevaa ja tuo elämään sisäistä rauhaa, iloa ja mielekkyyttä. Toki myös omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista on huolehdittava. Elämässä pitää olla muutakin kuin työ eikä aina tarvitse olla hyödyllinen. Joskus voi vain olla, levätä, nauttia tai tehdä jotain ihan omaa juttuaan.

Ovi Narniaan

Ammattini suola on se, että on kunnia voida auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja toimia yhtenä heidän rinnallakulkijoistaan. Vaikka ammattiopinnot ovat olleet aivan valtavan monipuolinen pohja ravintoterapeutin työlle, ammattiin valmistuminen on vasta alku. Asiakkaat, kollegat ja ihmiset vertaistuessa, johon olen osallistunut jo vuosien ajan ovat opettaneet minulle vähintään yhtä paljon kuin ammattiopinnot, kurssit ja itseopiskelu. Jokin uusi tutkittava ja ratkaistava asia työssä on kuin ovi Narniaan, aivan uuteen ja ihmeelliseen maailmaan.

Kun esittää hyviä kysymyksiä, saa parempia vastauksia ja parhaimmillaan hyvät kysymykset johdattavat sinut uusien hyvin kysymysten pariin ja vievät yhä pidemmälle asioiden todelliseen ytimeen etsimään ja löytämään lisää vastauksia. Vastausten sijaan löytyy myös uusia näkökulmia, sillä kaikki ei ole suinkaan mustavalkoista, meidänkään alalla. Aina ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta.

Ravintoterapeutin työssä yhdistyy salapoliisin työ ja jo edellä mainittu missio. Olen sitä mieltä, että meillä on syystäkin kaksi korvaa ja vain yksi suu. Ammatissani on tärkeä osata kuunnella. Iso sydän on myös yhtä tärkeä kuin hyvä pääkoppa, sillä työ on vaativaa eikä sitä jaksaisi, jos ei välittäisi ihmisistä ja pyrkisi ymmärtämään heitä. Ymmärtämällä ihmistä syvällisemmin, löytyy helpommin ne oleellisimmat asiat, joihin kiinnittää huomio.

Lähitulevaisuuden vierailuja Narniaan

Tätä kirjoittaessa odotan jo tämän viikon asiakkaita ja kaikkea sitä mitä yhdessä voimme oppia ja miten he voivat saada asioitaan eteenpäin. Odotan myös tulevia koulutuksia. Olen menossa opiskelemaan uuden DNA Mind-geenitestin tulkintaa. Koulutuksen järjestää Nordic Laboratories. Testin avulla voidaan tarkastella geneettistä taustaa suhteissa mm. tiettyihin mieleen ja aivoihin liittyviin terveydellisiin riskitekijöihin. Testit ovat nutrigenoomisia, eli tiettyjä tutkittavia geenejä tarkastellaan suhteessa siihen miten voidaan tukea ihmisen hyvinvointia ja terveyttä huomioimalla biokemiallinen yksilöllisyys.

Opinahjoni Salus järjestää meille ammattilaisille myös kesäkuussa täydennysopintoja aiheesta lasten ravintoterapia. Olen odottanut kurssia kuin kuuta nousevaa, sillä ravintoterapialla on ollut niin iso vaikutus monen lapsen ja nuoren hyvinvoinnissa ja terveydessä. Lapset ja nuoret saavat yleensä erityisen hyvin ja nopeasti apua ravintoterapeuttisesta lähestymistavasta monenkinlaisissa terveys- ja hyvinvointikysymyksissä.

Haluan raottaa Narnian ovea myös muille. Jaan erittäin mielelläni osaamistani ja jos yhteistyö on vuorovaikutuksellista, opitaan aina myös uutta, yhdessä. Toukokuun 28. päivä Helsingissä on minun ja kollegani Susa Hanyin järjestämä ruoansulatusilta Nordic Clinicillä. Otamme siellä käyttöön uudenlaisen tavan kouluttaa ja luennoida. Tässä mallissa tietoa jaetaan sekä ennakkoon, luennolla, että kirjallisessa muodossa jälkikäteen. Jos vähänkin kiinnostaa, lue lisää tästä linkistä: https://holvi.com/shop/nordiclaboratories/product/285dd2b6bdd436db4254212064a7e225/

Missiona hyvinvoiva ihminen

Asioita, jotka ovat viime aikoina olleet ammattiini liittyen teemoina ajatuksissani ovat mm. syömisen psykologia, tunnesyöminen, se miten ajattelun, tunteiden ja toiminnan tarkasteleminen ja muuttaminen voi olla tärkeämpi avain hyvinvointiimme kuin pelkästään tiedon kaataminen omaan tai toisten päähän. Tarvitaan toki näitä kaikkia: Tietoa, toimintaa, ajattelua ja tunteita. Jos yhtäkin puuttuu tai jotakin korostetaan liikaa, syntyy epätasapainoa ja homma ei toimi. Kun nämä asiat saatetaan mahdollisimman hyvään tasapainoon, on sitten kyse hyvinvoinnista millä tasolla tahansa (henkinen, sosiaalinen, fyysinen, hengellinen), on tuloksena hyvinvointia ja harmoniaa.

Nina Saine

Seuraa Ninaa:
Blogi: http://jalkeilla.blogspot.com/
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/SaineNina/
Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/1972126779532275/

Nina Saine kertoo: Ravintoterapeutin työ on ovi ihmeelliseen ”Narniaan”