Monilla meistä haluaisi syödä terveellisemmin. Suurin osa meistä myös tietää mitä se merkitsee: Ainakin vähemmän sokeria ja enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Hienoa! Siitä on hyvä aloittaa. Hinta saattaa kuitenkin pelottaa etukäteen. Terveellinen ruoka ei kuitenkaan välttämättä ole kallista.
Mm. Juureksilla, kaaleilla ja sipuleilla pääsee jo pitkälle vaikkapa keittojen, patojen ja uuniruokien valmistusessa. Reseptejä voi sitten täydentää pienillä määrillä jotakin hieman hinnakkaampaa, jotta ruokavalio ei käy tylsäksi ja yksipuoliseksi. Riittävä päivittäinen määrä hyvälaatuista proteiinia (liha, maitotuotteet, linnut, riista, kananmuna, palkokasvit, viljat, siemenet, pähkinät) on monen kukkarolle haaste. Kaikilla ei ole varaa ainakaan jatkuvasti ostaa kallista tuoretta kalaa, saati luomulaatuista niittylihaa. Kokeile ottaa proteiinilähteeksi mm. luomukananmunia, pakasteseitä, satunnaisesti tonnikalaa ja sikanautajauhelihaa. Satsata kannattaa myös maustamattomiin broilerin koipiin, rintaleikkeisiin tai suikaleisiin. Jälkimmäiset eivät välttämättä ole aina edullisimmasta päästä, mutta useimmille terveellisen ruokavalion alkutaipaleella paljastuu yllättävä säästökohde: Kun rahaa ei kulu ylimääräisiin herkutteluihin ja mässäilyihin, sitä säästyy terveellisempään ruokaan. Jotkut alkavat käyttämään vähemmän alkoholijuomia ja myös tästä syntyy säästöä.
Eläinperäisiä proteiinilähteitä voi täydentää kasviperäisillä proteiinilähteillä: Palkokasvit, täysjyväviljat, siemenet ja pähkinät. Toki näistäkin on valittava ne, jotka juuri sinulle parhaiten sopivat. Monet voivat paremmin ilman palkokasveja ja viljoja, ainakin gluteeniviljoja. Monille, joille herneet, pavut ja viljat tuottavat suolisto- ja muita terveysongelmia, saattavat kuitenkin sopiva linssit, samoin siemenet ja pähkinät. Pähkinät ovat melko kalliita, mutta sekä siemeniä ja pähkinöitä saattaa saada edullisemmin isommissa pakkauksissa. Aina kannattaa myös koittaa juosta tarjouksien perässä ja seurata kilohintoja kaupassa.
Keväästä syksyyn meillä on saatavilla myös ilmaista ruokaa, nimittäin sienet, marjat ja villiyrtit. Yksi Suomessa asumisen etuja ovat laajat jokamiehen oikeudet. Niitä kannattaa hyödyntää. Samalla saat luonnossa liikkumisen hyvinvointia terveyttä edistävän vaikutuksen. Jos et vielä oikein tunne villiyrttejä ja sieniä, niiden tunnistamiseen, keräämiseen ja käyttämiseen järjestetään erilaisia retkiä, luentoja ja kursseja. Myös kirjallisuutta on tarjolla. Kysy vaikka kirjastosta!
Hyvin kustannustehokkaita tapoja saada ruokavalioonsa ravintotiheää ja vitalisoivaa ravintoa on idättää ituja ja kasvattaa versoja. Helppoja idätettäviä ovat mm. mung-pavut ja linssit. Idättämisessä on kuitenkin tärkeä muistaa hyvä hygienia. Versoja on kenties vaivattominta kasvattaa mm. auringonkukansiemenistä ja herneistä. Tämä onnistuu ympäri vuoden ikkunalaudalla. Myös kasvisten hapattamiseen kannattaa tutustua. Se on edullinen ja helppo tapa saada ruokavalioon suolistolle ystävällisiä mikrobeja ja ravitsevuutta, joskin jotkut suolisto-ongelmista kärsivät eivät siedä hapatettuja tuotteita.
Talvisin kasviksia saattaa olla edullisinta ostaa pakastettuina, jolloin niiden ravintoarvo voi myös olla parempi kuin vihannesosastolla jo hieman nahistuneiden vihannesten ravintoarvo.
Terveellisissä rasvanlähteissä ei kannata liikaa säästää, sillä ne ovat erinomainen energianlähde ja monilla rasvoilla, kuten extra virgin oliiviöljyllä ja rasvaisten kalojen rasvalla on myös terveysvaikutuksia, samoin tietyillä laadukkailla kasviöljyillä kuten pellavansiemen- camelia- ja vehnänalkioöljyillä. Voista saa mm. A-vitamiinia. On hyvä sisällyttää ruokavalioonsa monipuolisesti eri rasvoja, jotta saat riittävästi terveyttäsi tukevia rasvahappoja. Osalla rasvahapoista on myös immuniteettia tukevia vaikutuksia. Jätä margariinit ja muut halvat, huonot ja käsitellyt rasvat, sekä mm. auringonkukkaöljy kauppaan. Viimeksi mainitussa on liikaa elimistöä tulehduttavaa omega 6-rasvahappoa. Paistamiseen voi käyttää voita, vaaleaa oliiviöljyä tai neitsytkookosöljyä.
Joskus erilaiset erikoisruokavaliot voivat tuntua haastavilta toteuttaa kustannustehokkaasti. Kysy silloin neuvoa yhdistyksemme ravintoammattilaisilta. He auttavat sinua mielellään rakentamaan sekä kukkarollesi, että hyvinvoinnillesi sopivan ruokavalion. Moni on kokenut, että ammattilaisen konsultaatio on maksanut itsensä takaisin sekä kohentuneena hyvinvointina, että paremmin ja taloudellisesti järkevämmin toteutuneena tapana syödä. http://suomenravintoterapia.fi/asiantuntijat/