Taannoin 12 -vuotias tyttö kertoi satuttaneensa nilkkansa juostessaan ja hyppiessään pakoon ystäväänsä joka oli “ihan sokereissa”. Hykertelin tyytyväisyyttä siitä että tämä lapsi oli täysin tietoinen mitä sokeri saa meissä aikaan!
Kyseessähän on verensokerin heittely runsaan makean syönnin jälkeen. Moni varmaan tunnistaa lastenjuhlien “sokerihumalassa” riehuvat muksut. Runsas nopeiden hiilihydraattien kuten makeisten, leivonnaisten ja valkojauhotuotteiden syöminen nostaa verensokerin nopeasti, mutta jo hetken kuluttua verensokeri laskee nopeasti aiheuttaen mm. väsymystä, ärtymystä ja makeanhimoa. Kroppa siis huutaa energiaa ja himoitsee lisää huonoja hiilihydraatteja. Tämän vuoristoradan pysäyttämiseksi tulisi pyrkiä mahdollisimman tasaisen verensokerin ylläpitämiseen nauttimalla aterioilla myös proteiinia ja hyviä rasvoja sekä hyviä, hitaita hiilihydraatteja kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Välipaloiksi kannattaakin valita esimerkiksi hedelmiä, pähkinöitä ja vaikka porkkanaa suklaapatukan tms. sijaan.
Toki niitä herkkujakin voi tarjota ja nauttia kunhan kokonaisuus on kunnossa. Totaalikieltäytymisestä ei yleensä seuraa mitään hyvää, ainakaa pidemmän päälle. Joskus ne lastenjuhlat herkkuineen on hyvä juttu, kunhan tarjoaa alkuun vähän suolaista vaikka lihapulla juusto-kurkku-viinirypäle -vartaiden muodossa. Sopivien alkupalojen jälkeen ei pikkujuhlijat edes jaksa eikä halua vetää sokeriövereitä. Perusjuttuhan on että ihminen luonnostaan pitää makeasta, mutta kun rinnalle ottaa hyviä vaihtoehtoja ei sokerin himo saa ylivaltaa. Alakulon vaivatessa joskus muutama pala suklaata voi olla se paras lohduttaja. Kokonaisuudessaan kannattaa, ja parhaan tuloksen sokerin syömisen hillitsemiseen saa tekemällä parempia valintoja. Positiivinen asenne ja ote syömiseen tuo parhaan tuloksen.
WHO:n ravintosuositus on max 50g per vuorokausi (=20 sokeripalaa). Tölkki energiajuomaa kattaa jo lähes 50g! Vaihtoehdoksi ehdotan vaikkapa smoothieta johon saa sisällytettyä vaikka kuinka paljon ravintoaineita ja energiaa sekä jaksamista tuovia aineita.
Tutkimusten mukaan sokeri on valkoinen myrkky/huume ja terveysriski, joka vahingoittaa maksaa ja koukuttaa sokerin käyttöön. Tänä päivänä jopa lapsilla ja nuorilla todetaan kakkostyypin diabetesta, myös rasvamaksan aiheuttaja on usein sokeri eikä alkoholi kuten aiemmin ollaan luultu. Ylipainon, väsymyksen, ärtymyksen, haluttomuuden, lasten käytös- ja oppimisongelmien sekä ylivilkkauden ja monien muiden vaivojen taustalla voi olla sokeri.
Kesän juhlien lähetyessä kenties teidänkin pöydässä voisi olla perinteisten herkkujen ohessa myös niitä parempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi raakaleivonta ja herkkupalleroiden tekeminen on hauskaa puuhaa. Nauti elämästä ja herkuista sinulle parhaaksi katsomallasi tavalla.
Kirjoittanut diplomi ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu, www.hyvanolonhoidot.com
LAKUPALLOT (G,L)
3 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia, esim Provena)
2 dl pehmeitä Medjool-taateleita (pahvirasia tai jos käytät kuivattuja voit liottaa niitä n tunnin)
1 rkl tahinia (sesamsiementahnaa)
1 tl hunajaa
n 1 rkl lakritsijauhetta (tai vaihtoehtoisesti raakakaakaojauhetta)
Poista taateleista kivet. Sekoita aineet tehosekottimessa tai sauvasekoittimella. Mausta lakujauheella oman mieltymyksesi mukaan. Pyörittele tiiviiksi palloiksi. Voit säilyttää pallot jääkaapissa ellet popsi niitä heti.
MUSTAHERUKKA RAAKAKAKKU (pieni irtopohjavuoka)
Pohja: n 1,5 dl pähkinöitä mielesi mukaan (osa voi olla jotain siemeniä) 4 Medjool-taatelia 1 rkl raakakaakaojauhetta (voi jättää poiskin) ripaus kardemummaa ripaus n 1/4tl suolaa tarvittaessa n 1 rkl vettä
Täyte: n 1 dl cashewpähkinöitä 1 kypsä banaani 2 dl mustaherukoita tai muut marjat, esim puolukat käy n ¾ dl kylmäpuristettua kookosöljyä n 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia 1 rkl limen tai sitruunan mehua
Valmistus
1. Laita täytteen cashewpähkinät likoamaan runsaaseen, kylmään veteen jääkaappiin vähintään 1 tunniksi, mielellään yön yli. 2.Valmista pohja. Soseuta pähkinät, taatelit (tarkista, että niissä ei ole kiviä), kardemumma ja suola monitoimikoneen kulhossa tai tehosekoittimessa. Lisää vesi ja soseuta mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Kiinnitä leivinpaperi (Ø 17 cm) irtopohjavuoan pohjalle. Painele pohjaseos vuokaan. 3.Valmista täyte. Valuta cashewpähkinät, kumoa ne monitoimikoneen kulhoon ja hienonna. Lisää kuoritut banaanit ja (jäiset) marjat. Aja tasaiseksi seokseksi. 4. Sulata kookosöljy juoksevaksi esimerkiksi vesihauteessa tai kattilassa hyvin miedolla lämmöllä. Sekoita rasva täytteeseen. Mausta hunajalla ja sitruunan- tai limetinmehulla. Kaada täyte kakkupohjan päälle. Hyydytä kakkua jääkaapissa noin 4 tuntia. Voit nopeuttaa hyytymistä laittamalla kakun hetkeksi pakastimeen. Koristele pinta halutessasi mustaherukoilla.