Kaalit ja sipulit ovat terveellistä ja melko huokeahintaistakin ruokaa. Tällä kertaa keittoreseptissämme pääosassa komeilee kukkakaali. Sen ulkomuoto saa tähän aikaan vuodesta ajattelemaan lumikinoksia. Siksi keittomme on tänään hyvin vaalea. Se sopii talviseen maisemaan, mutta lämmittää mukavasti vaikka tultuasi pirteästä talvi-ilmasta nälkäisenä sisälle ruokailemaan. Ota vähän alkupalaksi vaikka raastetta tai salaattia. Keitto on kypsennettyä ruokaa, mutta jos vain vatsallesi sopii, on hyvä sisällyttää joka aterialle myös jotakin tuoretta. Jälkiruoaksi sopivat vaikkapa kotimaiset pakastemarjat tai niistä tehty smoothie.
1 iso kukkakaali tai iso pussi pakastekukkakaalia
400 g broilerin jauhelihaa
2 keskikokoista keltasipulia
muutama valkosipulinkynsi
1tl ruususuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa
valkopippuria
parin desin tölkki kermaa tai tölkki kookosmaitoa
2 rkl voita
2rkl oliiviöljyä
vettä
Paloittele kukkakaali pieniksi paloiksi. Leikkaa sipuli ensin kahtia ja puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Kuori valkosipulit. Paista broilerin jauheliha kevyesti kypsäksi voissa paistinpannussa tai kattilassa. Voit käyttää voin sijasta myös mm. neitsytkookosöljyä. Laita kattilaan jauheliha, sipulit, kukkakaalit, kerma tai kookosmaito, puristetut valkosipulinkynnet, suola ja valkopippuri. Pippuria voi toki lisätä oman maun mukaan, mutta yhdessä valkosipulin kanssa valkopippuri antaa mukavaa potkua tälle talviselle keitolle. Lisää vettä sen verran että keittoainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta kypsäksi ilman kantta välillä sekoittaen n. puoli tuntia. Maista suola ja lisää sitä tarvittaessa hiukan. Lisää lopuksi oliiviöljy. Tarjoile. Keitto sopii vähähiilihydraattiseen ja gluteenittomaan ruokavalioon ja kun valitaan voin tilalle kookosöljy ja kerman tilalle kookosmaito, myös maidottomaan ruokavalioon. Vuodenvaihteen herkkupöytään voi tehdä version, jossa on myös hieman punajuurta. Tällöin saa kauniin vaaleanpunertavan keiton. Keittoannoksen pinnalle voi laskea myös nokareen ranskankermaa. Tämä annos riittää 4-6 henkilölle.