Monet meistä tietävät, että käristetty ruoka ei ole terveellistä eikä ole terveellistä syödä liikaa sokeria ja valkojauhotuotteita. Näillä asioilla on yhteys. Tiedätkö mikä se on?

Molemmista saamme nk. AGE-tuotteita (advanced glycation end products). Nimensä lyhenteen mukaisesti (age on englanniksi ikä, ikääntyä) ne vanhentavat ja raihnaistavat meitä, niin sisäisesti kuin ulkoisesti ennenaikaisesti. Saamme näitä haitallisia aineita kehoomme sekä ulkoa, että kehon sisällä tapahtuvista keholle epäedullisista kemiallisista reaktioista.

AGE-tuotteet vahingoittavat mm. verisuoniamme, hermostoamme ja ihoamme. Ne ovat mm. oksidatiivisen stressin ja inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen rinnalla yksi tärkeimmistä syistä modernien elintasosairauksien runsaaseen esiintyvyyteen länsimaisittain elävässä ja syövässä väestössä. Tällaisia erilaisia elintasosairauden tiloja ovat mm. diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä alzheimerin tauti. Myös ihmisillä joilla on erilaisia mielialahäiriöitä, kroonista uupumusta, ylipainoa ja tulehdussairauksia on todennäköisesti kehossaan oksidatiivista stressiä, inflammaatiota ja glykaatiota.

Ulkoiset lähteet

Ruoan valmistustavasta riippuu paljonko AGE-tuotteita ruoassa on. Käristämien ja grillaaminen tuottavat niitä paljon, varsinkin jos kuumennetussa ruoassa on myös sokeria. Parempia kypsennysmenetelmiä ovat mm. höyryttäminen, keittäminen, hauduttaminen. Jos paistaa ja grillaa, mitä kuumemmassa ja mitä ruskeammaksi tai jopa mustaksi kypsennämme, sitä enemmän AGE-tuotteita. Vähiten niitä puolestaan saa kypsentämättömästä ruoasta, joskin monet proteiininlähteet on tietenkin tärkeä kypsentää jollakin tavalla. Sen sijaan vaikkapa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä pyrkiä syömään runsaasti myös kypsentämättömänä elleivät ne tuota ruoansulatus-ja mahasuolikanavan ongelmia. Jos et kestä raakaruokaa, käänny yhdistyksemme ravintoammattilaisten puoleen. He voivat auttaa selvittämään, voisikö tätä ongelmaa jollakin tavalla “hakkeroida” ravitsemuksellisin keinoin. Useimmiten voi. Jos ei siedä raakaruokaa, se on yleensä merkki puutteellisesta ruoansulatuksesta ja jonkinlaisesta mahasuolikanavan ja kehon häiriötilasta.

Sisäiset lähteet

Sisäiset AGE-tuotteiden lähteetkin ovat välillisesti riippuvaisia ulkoisista lähteistä. AGE-tuotteet ovat glykolysoituneita eli sokeristuneita aineita. Näissä sokerimolekyyli on tarttunut kehon rasva- tai proteiinimolekyyliin ja tehnyt siitä haitallisen ja käyttökelvottoman. Tämä voi siis tapahtua joko esim. grillissä, pannussa tai kehomme sisällä. Sisäisiä lähteitä muodostuu kun verensokeri kohoaa liiaksi ja liian pitkäksi aikaa. Vakavammin tällaista tapahtuu mm. huonossa hoitotasapainossa olevassa diabeteksessä. Diabeetikoiden vakavat sairauden seurannaisvaikutukset kuten silmä- verisuoni- hermosto- ja alaraajaongelmat johtuvat liian korkean verensokerin keholle aiheuttamasta runtelevasta vaikutuksesta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla diabeetikko ja kehossasi saattaa silti muodostua liikaa AGE-tuotteita. Näin voi käydä jos ruokavaliossasi on liikaa mm. sokeria, valkojauhotuotteita, valkoista riisiä, perunaa tai muuta verensokeria nopeasti ja korkealle kohottavaa ruokaa.

Miten estää liiallista glykaatiota eli elimistön sokeristumista?

Jos tieto EGE-tuotteista huolestutti sinut, ei syytä paniikkiin. Me voimme omilla valinnoillamme tehdä paljonkin terveyden ja paremman ikääntymisen hyväksi. Valitse pääosin kypsennystavaksi lempeitä ja hitaita tapoja, vältä sokeria, valkojauhotuotteita ja liiallista tärkkelystä ja suosi raakaruokaa, vihanneksia, marjoja ja hitaammin verensokeria kohottavia tärkkelyksiä kuten täysjyvätuotteet ja maltilliset määrät juureksia. Kun nautit sokeria ja tärkkelyshiilihydraatteja, voit vähentää niiden aiheuttamaa verensokeritasojen nousua ja nopeaa heilahtelua syömällä riittävän täysipainoisia aterioita, joilla on vegetablesmyös tarpeeksi kasviksia, marjoja, proteiininlähteitä ja hyvälaatuisia rasvoja. Riittävä kuitu mm. kasviksista, siemenistä, pähkinöistä ja täysjyväviljoista tai erilaisista kuituvalmisteista auttaa myös tasaamaan verensokereita.

Myös stressi nostaa verensokeritasoja. Lyhytaikaisena, sopivan harvoin ja riittävän matala-asteisena stressi kuuluu elämään. Liian pitkäkestoisena ja voimakkaana se vahingoittaa meitä.

Viisaat ruoan kypsennystavat, stressinhallinta ja verensokeritasojen säilyttäminen sopivina ovat parhaat keinot estää glykaatiota eli AGE-tuotteiden muodostumista kehossamme.

Oletko hyvää vauhtia “sokeristumassa”?
Tagged on: