Yhä suurempi joukko ihmisiä on alkanut löytämään elämäänsä heitä hyödyttävää tietoa ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Pelkkä tiedon hankkiminen ei riitä, vaan seuraavaksi tarvitaan käytännön toimia ja myöskin oikeanlaista asennoitumista. Tämä voi mietityttää etukäteen, jopa pelottaa. Onkohan minusta tähän?
Ruokavaliomuutoksiin liittyvät käytännön toimet ovat hyvin konkreettisia. Teet muutoksesi sitten yksin, vertaistuen voimin tai ammattilainen apunasi, sinulta muuttuu moni asia samanaikaisesti kun olisi kuitenkin elettävä eteenpäin muutakin arkea. Ruoanlaittotapasi voivat muuttua ja samoin se, millaisia ruokia tästäedes sitten hankit. Olet kenties syönyt pitkään samalla tavalla, jopa vuosikymmeniä ja silloin ateriat, ruoanvalmistus ja syömiset ovat saaneet jo rutiinia, jopa automaatiota. Saatat miettiä varsin muita asioita kuin mitä olet tekemässä ja mitä syömässä pistääksesi perunakattilan liedelle tai työntäessäsi valmismaksalaatikkoa mikroaaltouuniin. Työstä kotiin tullessa sinulla on saattanut olla tuttuna ja arkea helpottavana tapana usein hakea pitseriasta pitsa tai pullan syöminen iltapäiväkahvien aikaan töissä on työpaikallasi tuttu ja turvallinen sosiaalinen tapa.
Miettiessäsi, mitä muutokset tuovat tullessaan, pohdi mm. seuraavia asioita:
-Muutkin ovat onnistuneet. Mistä löydän ihmisiä jotka ovat onnistuneet elämäntapamuutoksessa? Löydänkö heitä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi sopivista Facebook-ryhmistä, voisinko jutella jonkun “onnistujan” kanssa kasvotusten tai löytyisikö netistä haastatteluja ja kirjoituksia muutoksentekijöistä?
-Missä tahdissa teen muutoksen ja millaisen muutoksen tarkalleen ottaen teen? Teenkö kerralla todella ison muutoksen sellaisella ruokavaliolla, jota minun on todennäköisesti hyvin vaikea ja mahdollisesti tarpeeton noudattaa pitkiä aikoja vain teenkö pienemmän muutoksen vai yksittäisen muutoksen kerrallaan?
-Mitä hyvää minulle voi seurata jos jaksan viedä muutoksen läpi?
Toistamisesta syntyy rutiini, tapa ja tottumus. Se, että jotain asiaa, vaikkapa ruokavaliomuutosta pitää opetella ja siihen pitää totutella on ajanjakso. Lehdissä ja verkossa on ollut otsikoita, joiden mukaan uuteen tapaan oppii 66 päivässä. Jossain vaiheessa aikaisemmin on opetettu, että uuteen tottuminen vie 21 päivää. Molemmat argumentit ovat tietenkin yleistyksiä, sillä me olemme yksilöitä. European Journal of Sosial Psychologyssa julkaistun tieteellisen tutkimuksen mukaan uuteen totuttelemiseen kuluva aika vaihtelee välillä 18-254 päivää. Tämä on varmasti totuteltavasta asiasta kiinni, samoin kuin yksilöstä itsestään. Lohduttava ja kannustava tieto on kuitenkin se, että kun olemme johdonmukaisia ja sinnikkäitä, luomme uusia hyviä tapoja osaksi elämäämme ja toteutteluvaiheen jälkeen tapojen toteuttaminen käytännössä helpottuu ja muuttuu luontevaksi osaksi arkeamme.
linkki tutkimukseen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsp.674/abstract
Syökää hyvin!
Terveisin, Suomen Ravintoterapiayhdistys ry