Tammikuussa usein aloitetaan nenänvalkaisua, laihdutusta, kuntoilua ja kevyempää syömistä. Miksi? Onko ihmisillä jonkinlaisia tunnontuskia vuodenvaihteen juhlallisuuksiensa mässäilyistä ja onko erityisen tukeva, ähky ja tukkoisa olo? Mitä jos tämän voisikin välttää tänä vuonna?
Se tapahtuu yleensä näin:
Jouluruokailuja on pitkin joulukuuta ja tahti vain tiivistyy kuun loppua kohden. Ruokailut sisältävät usein tunnetusti paljon kinkkua, kalaa, kalkkunaa, laatikoita, rosollia, leipiä, kakkuja, riisipuuroa ja suklaakonvehteja. Varsinaisina juhlapäivinä kinkkua saatetaan syödä vaikka viisi kertaa päivässä ja kyytipojaksi paljon sinappia. Laatikoita maistellaan ja ruokailuilla ei välttämättä ole hirveästi rytmiä. Kaupoista saatetaan ostaa viiden paketin tarjouksesta suklaakonvehteja lahjoiksi, tarjolle ja tuliaisiksi. “Osta tästä halvalla itsellesi kakkostyypin diabetes”, pitäisi kenties kaupan mainoskylteissä lukea. Alkoholin kulutuskin saattaa olla yksilötasolla vuoden korkeinta ja olo kenties sen mukainen.
Jotakin saatetaan napostella pitkin päivää niin että ruokamäärä vuorokaudessa on melkoinen eikä ruoansulatus saa juuri lepoa. Eivät kaikki mässäile eivätkä aina, mutta tämä tuntuu yleisesti ottaen olevan pelin henki joulukuussa. Se on tapa että napa naukuu ja juhlamieli on katossa. Tai sitten stressi siivouksesta, ruokailuista, lahjoista ja joka paikkaan ehtimisestä. Miten oikeastaan haluaisit viettää nuo loppuvuoden lomapäiväsi? Olisiko se mukavampaa ja terveellisempää jos ei ottaisikaan niin paljoa paineita ja järjestäisi syömisensäkin niin että olo tuntuisi mukavalta, virkeältä ja levolliselta? Voisit ehkä kokeilla.
Näin se voisi tapahtua:
1. Pidä ruokarytmi kunnossa. Syö vain korkeintaan viisi kertaa päivässä siten että sinulla on kolme päivän pääateriaa: aamiainen, lounas ja päivällinen ja korkeintaan kaksi pienempää ateriaa, välipala lounaan ja päivällisen välissä ja pieni iltapala. Juo aterioiden välissä vettä pari litraa päivässä ja aterioilla korkeintaan pieni lasillinen ettei liika veden juonti hidasta turhaan ruoansulatusta.
2. Älä ota turhaan lisää. Maltillisempikin määrä riittää kun keskityt syömään kaikessa rauhassa, pureskelet hyvin ja nautit ruokaseurasta. Oman itsensäkin laadukas seura lasketaan tähän mukaan. Nauti ruoan tuoksusta ja väreistä ja keskity tuntemaan kiitollisuutta siitä että sinulla on maukasta hyvää ruokaa lautasellasi.
3. Jos mahdollista, kokeile syödä esimeriksi riisipuurot, laatikot, leivät ja kakut (sokeri ja tärkkelys) eri aterioilla kuin kinkku, kala ja muu proteiinipitoinen. Tämä voi auttaa ruoansulatusta ja pitää olosi paljon virkeämpänä ja kevyempänä. Tämä tarkoittaa sitä että kun syöt kalaa ja kinkkua, lautaselle kannattaa silloin koota erityisesti tämän lisäksi kaikkea tuoretta kuten salaattia ja raasteita. Kaikkea ei aina tarvitse ottaa ja silti saat ihanan makuelämyksen. Toisella aterialla voisi sitten olla vaikkapa alkusalaatti, rosollia, pieni määrä laatikoita, pieni kulho riisipuuroa ja myöskin herkullisia marjoja.
4. Jos kuotenkin syöt paljon ja vähän kaikkea sekaisin, luontaistuotekaupoista saatavat ruoansulatusentsyymit voivat tehostaa ruoansulatusta ja estää turvonneen ja tukkoisen olon kehittymistä. Myös ruotsintipoista voi olla apua. Närästyksen yllättäessä avuksi voi ottaa vaikkapa piihappogeeliä. Muistathan juoda riittävästi vettä ruokailujen välissä!
5. Kun herkuttelet makeilla, herkuttele hitaasti ja antaumuksella, maistele. Vähempikin voi riittää ja olosi kiittää.
6. Päätä juotko lainkaan alkoholia ja jos juot niin päätä etukäteen minä päivinä ja mikä on yläraja.
7. Muista kaiken herkuttelun keskellä syödä kasviksia ja tuoretta. Hyödynnä myös pakastemarjoja.
8. Jos mahdollista, suosi kalaa ja lintuja ja syö kinkkua vähemmän. Kala ja lintu sulavat punaista lihaa helpommin.
Suomen Ravintoterapiayhdistyss toivottaa kaikille antoisaa ja hyvävointista loppuvuotta. Olemme jälleen tammikuussa valmiit virkeinä tuottamaan hyvinvointia Suomelle!