Siinä missä kesällä monilla alkaa tehdä mieli tuoretta ruokaa ja esimerkiksi viileitä salaattiaterioita ja lisäksi vaikkapa jääteetä tai kylmiä ja raikkaita hedelmä- ja marjasmootheja, talvea kohden halajamme usein luonnollisestikin jotakin tukevampaa, mausteisempaa ja lämmittävämpää. Vaikka kokkailisimmekin talvea vasten enemmän lämpimiä keitto- ja pataruokia, muistetaanhan kuitenkin myös tuoreruoan mukanaan tuomat hyödyt ja vitaliteettia nostava vaikutus. Tässä hieman ideaa talviseksi lämmittäväksi ateriaksi. Kokkaile itsellesi tai kutsu muitakin syömään! Annokset ovat n. neljälle. Ateria on maidoton, munaton ja gluteeniton.

Värikäs alkusalaatti

kourallinen hyvin ohueksi suikaloitua punakaalia
pari kourallista idätettyjä parsakaalin ituja (muutkin idut käyvät)
pieneksi kuutioitu oranssi paprika
annos yrttimarinoituja rusinoita, siemeniä ja pähkinöitä (ohje tuonnempana)
rasiallinen kirsikkatomaatteja
pieneksi kuutioitu puolikas kurkku

Sekoita ainekset keskenään.

Parsakaalin itujen idättäminen

Huuhtele pienisilmäisessä lävikössä 2 rkl parsakaalin siemeniä huolellisesti. Laita siemenet yön yli likoamaan vesikulhoon. Huuhtele aamulla siemenet uudestaan lävikössä ja heitä liotusvesi pois. Laita lävikkö kulhon päälle niin että ylimääräinen vesi siemenistä valuu siihen ja aseta lävikön päälle väljäksi kanneksi esimerkiksi kattilan kansi tai lautanen estämään liiallista kosteuden haihtumista idätettävistä siemenistä. Siirrä koko komeus esim. tiskikaappiin tai muuhun puhtaaseen valolta suojattuun tilaan. Huuhtele idätettävät huolellisesti kolmesti päivässä 3-5 päivän ajan tai kunnes idut ovat muutaman sentin mittaisia. Pidä ituja vielä muutama tunti valossa, jotta ne saavat vähän vihreyttä. Idut säilyvät pari päivää jääkaapissa, mutta ne on silti hyvä huuhtoa lävikössä ainakin kerran päivässä. Idättämisessä puhtaus on tärkeää, joten huolehdi että kaikki astiat ovat puhtaita ja vältä koskemasta ituihin. Huolehdi myös käsiesi puhtaudesta. Näin vältät itujen ennenaikaisen pilaantumisen.

Idut ovat erittäin ravintotiheää ja itse idätettynä myös edullista tuoreruokaa. Parsakaalin ituja saatat löytää myös valmiina ruokakaupastasi ja jos idätät niitä itse, myös sitä varten varta vasten kehitettyjä idätyslaatikkoja voidaan käyttää. Jos siemenet ovat idätyslaatikkoosi tai lävikköösi liian pieniä, aseta siemenet puhtaalle sideharsokankaalle. Parsakaalin iduissa on erityisen paljon mm. maksalle terveellistä sulforafaania. Se on myös yksi tehokkaimmista syöpää ehkäisevistä aineista ja näyttöä löytyy myös sen anti-inflammatorisista (hiljaista tulehdusta ehkäisevistä) ja antioksidanttisista (hapettumista ehkäisevistä) vaikutuksista. Lisää aiheesta englanniksi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736808/

Marinoidut rusinat, siemenet ja pähkinät

kourallinen rusinoita
kourallinen siemensekoitusta (esim. auringonkukan, sesamin ja kurpitsan siemeniä)
kourallinen pähkinäsekoitusta
0,5 tl ruususuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa
1 puristettu valkosipulin kynsi
puolikas puristettu sitruuna tai pari rkl omenaviinietikkaa
1 dl laadukasta extra virgin oliiviöljyä
kourallinen pieneksi silputtuja yrttejä kuten basilikaa, persiljaa tai ruohosipulia
muutama morttelissa murskattu punapippuri

Liota siemenet ja pähkinät yön yli runsaassa vedessä, huuhtele ne lävikössä ja kaada huuhteluvesi pois. Tämä parantaa siementen ja pähkinöiden sulamista ruoansulatuskanavassa ja poistaa niistä suolistoa ärsyttäviä ja ravintoaineiden imeytymistä estäviä antiravinteita. Lisää kaikki ainekset pieneen kulhoon ja painele lusikalla niin että siemenet, rusinat ja pähkinät peittyvät öljyyn ja nesteeseen. Anna maustua vähintään muutama tunti, mielellään jopa vuorokausi. Voit tehdä myös useampikertaisen annoksen ja käyttää muihinkin salaatteihin tai ruokien lisukkeeksi.

Hellän tulinen kanakeitto

400g broilerin marinoimattomia suikaleita
2 keskikokoista keltasipulia puolitettuna ja viipaloituna
1 keltainen paprika pieneksi kuutioituna
3 ohueksi viipaloitua valkosipulinkynttä
pieni pussi pakasteparsakaalia tai tuore parsakaali paloiteltuna
1 tl luonnonsuolaa
1 pieni purkki tomaattipyrettä
2 rkl raastettua tuoretta inkiväärin juurta
1/4 tl jauhettua valkopippuria
vettä
2 rkl neitsytkookosöljyä

Ota kanat jääkaapista huoneenlämpöön n. 30-60 min. ennen valmistamista. Paista niihin kattilassa kookosöljyssä pieni paistopinta muutaman minuutin ajan inkiväärin ja valkopippurin kanssa, ota kattila liedeltä ja lisää muut ainekset parsakaalia lukuunottamatta ja vettä sen verran että ainekset peittyvät. Keitä keskilämmöllä 20 min, lisää parsakaali ja keitä vielä 10 min. Ota kattila liedeltä. Herkuttele siemennäkkärin kanssa. Jotta nälkä pysyy pidempään poissa, voit lisätä annokseesi myös 1 rkl neitsytoliiviöljyä.

Siemennäkkäri

1 dl sesaminsiemeniä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavansiemeniä
2 rkl chian siemeniä
2 rkl psylliumia
pieni porkkana raastettuna
0.5 tl suolaa
1 dl vettä
 2 tl oliiviöljyä
ripaus cayannepippuria

Sekoita ainekset yhteen kulhossa ja levitä ohueksi levyksi uunipellille leivinpaperin päälle. vedä pitsaleikkurilla tai veitsellä viillot, jolloin syntyy n. 16 palaa. Kypsennä uunissa 125 asteessa n. tunti. Anna jäähtyä kunnolla. Näkkäriä voi rouskutella sellaisenaan tai vaikka haarukalla muussatulla avocadolla päällystettynä. 

Lämmittävä mausteinen tee

Kiehauta kymmenisen minuuttia 1 litrassa vettä pienessä kattilassa ohueksi viipaloitua muutaman sentin palaa tuoretta inkivääriä, 1 rkl kokonaisia kardemumman siemeniä ja paria kanelitankoa. Laimenna halutessasi kuumalla vedellä. Voit myös makeuttaa teen kuumentamattomalla luomuhunajalla, mutta anna teen sitä ennen jäähtyä n. 60-asteiseksi. Samoja mausteita voi käyttää useammankin kerran vain lisäämällä kattilaan vähän vettä ja kiehauttamalla.

Hyvää ruokahalua!


Lämmin alkutalven ateria (G, M, M)
Tagged on: