Diplomiravintoterapeutti Hanna Huttunen tekee työtään suurella sydämellä sekä Suomessa Helsingissä, että Espanjan auringon alla Fuengirolassa. Kuten monilla muillakin alamme ammattilaisilla, hänelläkin taustalla on omien vaikeiden terveysongelmien selättäminen ravitsemuksen keinoin.

Iho-ongelmat selättyivät, mutta niin selättyi Hannan yllätykseksi myös fibromyalgia!

Tieni ravintoterapeutiksi kulki oman sairastamisen, kipu- ja uupumusoireyhtymä fibromyalgian kautta. Kun vihdoin, yli kolmekymppisenä uskaltauduin ravintoon perehtyneelle lääkärille kärsittyäni yli puolet siihenastisesta elämästäni erilaisista kivuista, uupumuksesta,  ahdistuksesta ja suolisto-oireista, en uskonut saavani apua fibromyalgiaan, vaan hakeuduin vastaanotolle iho-ongelmieni takia. Koska olin aikoinani taistellut vuosia fibromyalgiadiagnoosin saadakseni, päästäkseni erilaisiin kuntoutuksiin ja hoitoihin Reumasairaalaan jne, olin vuosien saatossa niin identifioitunut fibromyalgiaan, etten osannut odottaa ravinnolta sellaista vaikutusta, minkä se teki, kun vihdoin, saadakseni ”kasvoni takaisin”, päätin noudattaa lääkärin ehdottamaa ruokavaliota ja ravintolisäohjelmaa. Kun suolistoani hoidettiin ja ravintoaineet alkoivat imeytymään, oli iho ensimmäinen, jossa vaikutus näkyi ulospäin, mutta mielelle jaksamisen ja energian lisääntyminen oli suurin juttu. Kun vielä huomasin kipujen pikkuhiljaa häviävän, olin vakuuttunut. Vaikka minulla oli tuolloin jo kaksi ammattia, löysin itseni pänttäämästä ensimmäiseen ravinto-opin tenttiin vuonna 2008 ja sillä tiellä ollaan edelleen. Tuo tie johti myös kirjani “Kiputus -fibromyalgiasta vapauteen” kirjoittamiseen, jonka synnytin vuonna 2016.

Opiskelun intoa

Opiskelu alalle oli huikeaa. Minulle avautui aivan uusi, ihmeellinen, mutta silti looginen maailma. Miten ihmeellisiä ja upeita luomuksia olemmekaan ja kuinka nerokas systeemi ihmiskeho on. Kun asioille alkoi löytyä syitä ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan ajatusmaailma aukesi, tunsin löytäneeni kotiin. Samanhenkisten ihmisten kanssa yhdessä oppien usko oman alan löytymiseen vahvistui, vaikka välillä omalla rahalla ja töiden ohessa opiskelu olikin rankkaa. Kuitenkin kun vertasi siihen, että joitakin vuosia aikaisemmin olin ollut miltei työkyvyttömässä kunnossa, kiitollisuus terveyden palautumisesta ja halu oppia auttamaan toisia antoi virtaa ja motivaatiota.

Kun oppi tuntemaan, miten eri asiat vaikuttivat toisiinsa, tajusin, kuinka paljon pystymme ravinnolla vaikuttamaan ja auttamaan ihmisiä auttamaan itseään ja tukemaan terveyttään. Opiskelun alkumetreillä tosin kuvitteli löytäneensä ja ratkaisun kaikkeen ja saattoi tehdä hiukan hätäisiäkin johtopäätöksiä, mutta osaavat opettajat ohjasivat katsomaan myös pinnan alle ja jo ravintoneuvojaksi opiskellessa harjoitusasiakkaitten tapauksia käytiin huolella läpi. Ravintoterapeutiksi opiskellessa loppuvaiheessa mukaan tulivat myös funktionaalisen lääketieteen laboratoriotestit, jotka antoivat lisää työkaluja ihmisten auttamiseen. ”Think different!” jaksoi ravintoterapiaopettaja muistuttaa ja meitä opetettiinkin upealla tavalla analyyttiseen ongelmanratkaisuun. Ravintoterapia on kuin salapoliisin työtä; ei saa tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Jokainen johtolanka tulee poimia tarpeellisena, verrata, tutkia ja löytää itse kunkin kohdalla se “punainen lanka”, josta asiat juontavat ja jonka avaamalla pääsee purkamaan ongelmaa tai haastetta. Näin voidaan löytää yksilölliset erot huomioiva ohjelma asiakkaalle.

Alalla on omat haasteensakin

Yhteiskunnallisen arvostuksen puute alaa kohtaan on surullista. Haasteellisimpana koen sen, ettei yhteiskunta tue ennaltaehkäisevää työtä ja esimerkiksi elintarviketeollisuuden valjastama markkinointikoneisto yhdessä lääketeollisuuden kanssa aiheuttaa sen, että moni hakeutuu ravintoterapiaan vasta, kun ”muut keinot on käytetty”. Tällöin joudutaan usein tekemään töitä pitkäänkin ongelmien purkamiseksi. Kun käyntikertoja tarvitaan useita ja turvaudutaan ehkä useisiinkin laboratoriotesteihin, eikä ravintoterapia ole yleisten korvausten piirissä, jää se monen sitä kipeimmin tarvitsevan saavuttamattomiin taloudellisella tasolla. Ravintoterapeutti käyttää myös usein paljon aikaa yksittäisen henkilön historian, ruokavalion, vaivojen, lääkkeitten jne. kartoitukseen ja ravintohoitosuunnitelman laatimiseen, eikä kaikkea tätä taustatyötä pysty sisällyttämään laskuun. Työ on joskus rahalliseen korvaukseen nähden melko raskasta ja aikaavievää.

Palkitseva työ

Asiakkaitten elämässä tapahtuvat muutokset ovat ”osa palkkaa” ja antavat voimaa ja motivaatiota. On mahtavaa, kun asiakas, jolla ensimmäiselle tapaamiselle tullessaan on valtava määrä erilaisia vaivoja ja aineenvaihdunnan oireilua, on kahdessa kuukaudessa selättänyt miltei puolet vaivoistaan ja suorastaan leijuu vastaanotolle. Kun eläkeläinen on päässyt verenpainelääkkeistään ja voi hyvin pelkällä ruokavaliolla ja muutaman ruokaan verrattavan ravintolisän voimin, kun nuorukainen, joka on kärsinyt päivittäisistä vatsakivuistaan vuosia, kertoo nauttivansa nyt elämästä ja arjesta jne. jne. On ihanaa jakaa asiakkaan ilo siitä, kun hän on oivaltanut, kuinka paljon voi vaikuttaa hyvinvointiinsa ja huomannut, että pystyy siihen. Tuntuu hyvältä, kun on voinut opastaa ihmisiä nautinnollisempaan, täydempään elämään ja tuntea, että voi jakaa hyvinvointia eteenpäin monin tavoin.

Hanna pitää vastaanottoa, luennoi ja kurssittaa

Työhöni kuuluu perinteistä ravintoterapiaa, jossa kartoitetaan kunnolla taustat pitkän alkukartoitusajan puitteissa ja laaditaan ravintohoito-ohjelma, joka jaetaan osiin useammalle käyntikerralle. Asiakas käy esimerkiksi vuoden aikana neljä tai viisi kertaa vastaanotolla, jolloin tarvittavat muutokset juurtuvat elämäntapoihin pysyvämmin ja tulokset ovat myös kestäviä. Jotkut asiakkaat käyvät vielä myöhemminkin harvakseltaan päivittämässä ”välitsekkauksessa” ja tulevat ehkä vuosienkin päästä uudelleen kun elämäntilanne on muuttunut toisenlaiseksi ja kaivataan vaikkapa tukea raskaudenaikaiseen ruokavalioon.

Teen myös kiireisemmille ihmisille kevyempiä konsultaatioita magneettiresonassimittarilla tehdyn ravintoainemittauksen tuella. Tällöin katsotaan lyhyemmällä konsultaatioajalla sen hetkinen tilanne solutasolla ja annetaan ohjeistusta asioihin, jotka selkeimmin nousevat esille mittaustilanteessa. Silloin tällöin tästäkin lähtökohdasta siirrytään pidempään asiakassuhteeseen, mikäli ”työmaata” nousee esille enemmän kuin yhteen tapaamiskertaan voidaan sisällyttää.

Muuhun työhöni kuuluu luennointia erilaisille yhteisöille kuten yleisöluentoja eri teemoilla ja myöskin kursseja kuten Keho tasapainoon -kurssit.  Ne on tarkoitettu kenelle tahansa oman elämänsä ”ravintoneuvojaksi” haluaville itsensä ja perheensä hoitamiseen ja soveltuvat myös vaikkapa hyvinvointialan työn tueksi valmentaviksi kursseiksi. Kurssit kuuluvat suomalaisen työn avainlipun saaneeseen, ravintoterapeuttien kehittämään Tasapainottajat ® konseptiin. Luennoin ja levitän tietoa myös luonnollisista ravintolisistä. Suosittelen asiakkailleni vain laadukkaita ja luonnollisia ravintolisiä ja tämä on minulle sydämenasia.

Vastaanotolla

Perinteiseen ravintoterapiaan ajan varanneelle asiakkaalle lähetän esikyselylomakkeet, joihin hän kirjaa terveys-/ sairaushistoriaansa, sekä ruokapäiväkirjan täytettäväksi ajanvarauksen yhteydessä sovitulta ajalta. Asiakas lähettää esitiedot minulle sovittuun ajankohtaan mennessä, jotta ehdin hiukan perehtyä niihin ennen tapaamista ja ensimmäisellä asiakastapaamisella, johon sisältyy sekä mittauksia, että keskustelua, kyselen häneltä vielä tarkentavia kysymyksiä esikyselykaavakkeen tietoja täydentämään. Tapaaminen kestää 1,5-2h, jonka jälkeen itselläni menee usein vielä 1-2h kerätyn tiedon purkamiseen ja analysointiin ja ravintohoitosuunnitelman laatimiseen. Kuitenkin jo ensimmäisellä, kartoitustapaamisella, asiakas saa mukaansa ”ensiapuohjeet” ja sovitaan mistä hän lähtee liikkeelle ennen varsinaisen suunnitelman läpikäymistä.

Onnistumisen riemua yhdessä asiakkaiden kanssa

Hanna kollegojensa kanssa Espanjassa syksyllä 2016. Vasemmalta oikealle ravintoterapeutit Nina Saine, Susa Hanyi ja Hanna Huttunen. Kuva: Jari Tuovinen

Olen juuri päässyt iloitsemaan asiakkaan kanssa siitä, kuinka tämän unenlaatu on parantunut ja hän oli sitä kautta saanut energiaa päiviinsä. Vastikään eräs rouva puolestaan on hehkuttanut turvotusten helpottumisesta seurannutta kevyttä oloaan ja eräällä herralla ovat nivelet notkistuneet. Koen tekeväni merkityksellistä työtä, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että suurimman työn tekee motivoitunut asiakas. Minun tehtäväni on kannustaa, motivoida ja antaa hänelle vinkkejä siihen, mitä hänen kannattaa tehdä.

Hannan nettisivut: http://www.ravintopolku.fi/

Hanna Huttunen, fibromyalgian selättänyt ravintoterapeutti