Tänä vuonna yhdistyksemme haluaa tuoda entistä enemmän esille ammattia harjoittavien yhdistyksemme jäsenten työskentelyä ja osaamista. Haluamme kertoa missä kaikessa voimme olla avuksi ihmisille heidän pyrkimyksissään kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia.
Nina Saine on diplomiravintoterapeutti, joka toimii Suomen Ravintoterapiayhdistys ry:n puheenjohtajana 2017 ja 2018 kausilla, pitää omaa yksityisvastaanottoa, luennoi, järjestää verkkovalmennuksia ja hyödyntää vapaa-ajallaan ammattitaitoaan ja kokemusasiantuntijuuttaan myös vapaaehtoistyössään vertaistuessa. Nina on vaimo ja kahden teini-ikäisen äiti ja asuu Hyvinkäällä.
Taustaa:
Kuten monilla kollegoillani, minullakin on taustalla vahva kutsumus työhöni, joka kumpuaa siitä että olen ensin itse saanut apua ravintoterapeuttisista keinoista ja funktionaalisesta lääketieteestä. Olen siksi halunnut voida auttaa toisiakin ihmisiä voimaan paremmin. Oma tieni on ollut pitkä ja kivinen ja olen ollut ns. “diagnoosimagneetti”. Kun ottaa huomioon miten monia sairauksia minulla on todettu ja miten huonossa kunnossa olen pahimmillani joitakin vuosia sitten ollut, olen hyvin tyytyväinen että olen oman jaksamiseni ja oloni kanssa päässyt nykyiseen tilanteeseen. Pystyn nauttimaan elämästä täysipainoisemmin, jaksan urheilla, tehdä merkityksellistä ja mielenkiintoista työtä ja suunnitella kaikenlaisia kiinnostavia projekteja. Ennen edes matkustelu tai liikunnan harrastaminen ei olisi ollut mahdollista, kun pahimmillaan en jaksanut edes käydä ruokakaupassa tai laittaa kotona ruokaa.
Selätettävänä on ollut mm. hankalahoitoinen kilpirauhasen vajaatoiminta, PCO (polykystiset munasarjat), migreeni, vakava ja keskivaikea pitkäkestoinen masennus, ahdistuneisuushäiriö, metabolinen oireyhtymä ja fibromyalgia. Nykyään monet sairauksista muistuttavat olemassa olollaan vain tilanteissa, joissa en ole pitänyt itsestäni kunnolla huolta tai kun elämään astuu stressiä tai murhetta. Erilaiset oireet saattavat olla myös tärkeä muistutin siitä miten tärkeää juuri itselle sopiva terveellinen ruokavalio ja sopiva liikunta ovat. Jos tietyt oireet palaavat, tiedän nyt miten korjata tilannetta ja “palata ruotuun”. Matkan varrella monet riippuvuutta aiheuttavat ja ikäviä sivuvaikutuksia tuottavat lääkityksetkin ovat jääneet historiaan. Valmishan ihmisestä ei tule koskaan, joten matka jatkuu. Välillä pitää myös pysähtyä nauttimaan elämästä, eikä koko elämää kannata pitää projektina, jossa tullaan terveemmäksi ja “paremmaksi”. Kuitenkin, jos on voinnissa ja terveydessä ongelmaa, on hienoa jos voi omaksua asenteen olla oman elämänsä aktiivinen toimitsija, joka pyrkii hankkimaan parasta mahdollista apua ja tukea päämääränä toimintakyvyn ja hyvän elämänlaadun saavuttaminen tai säilyttäminen.
Koulutus:
Alanvaihtajana koulutukseni piti aloittaa täysin alusta, joskin olen aina ollut kiinnostunut mm. biologiasta, kemiasta, lääketieteestä, luontaishoidoista ja lukenut näistä aiheista paljon. Itse asiassa ikätovereistani poiketen jo lapsena lähes siitä alkaen kun opin lukemaan. Aloitin opintoni koululääketieteen perusteista Helsingissä Kairon Instituutissa. Tämän jälkeen opiskelin hieman ravitsemustieteitä Helsingin Avoimessa Yliopistossa ja otin myös kursseja Paula Heinosen Pro Healthissa. Sitten tutustuin moniin nykyisiin kollegoihini, jotka ovat opiskelleet Suomen Terveysopisto Saluksessa ja innostuin. Opinnot ja porukka vaikuttivat todella kivoilta, joten ilmoittauduin aloituskurssille. Koko opintojeni ajan kävin myös opintojani täydentävissä muissa koulutuksissa ja kursseilla. Saluksesta valmistuin diplomiravintoterapeutiksi 2017, joskin alalle olen työllistynyt jo Amplia Klinikan kautta 2015 alkuvuodesta. Kaikkinensa opinnoissa meni nelisen vuotta.
Lisäkoulutusta on kertynyt mm. nutrigenoomisten geenitestien ja funktionaalisten laboratoriotestien tulkinnasta. Mm. suolistotestit ja hormonitestit ovat olleet työssäni melko keskeisessä osassa. Olen käynyt myös Meta Healthin peruskurssin, jossa tutustutaan mielen, tunteiden ja elämäntapahtumien välisiin yhteyksiin fyysisiin oireisiin ja sairauksiin. Kiinnostavia täydentäviä koulutuksia ovat olleet myös mm. kroonisiin infektioihin ja sokeririippuvuuteen liittyvät kurssit. Myös Ravintoterapiayhdistyksen toiminnan kautta on päässyt monille kiinnostaville luennoille ja erilaisiin tuotekoulutuksiin. Tulevaisuudessa haluaisin lisäkoulutusta mm. psykologiasta, NLP:stä ja erilaisista stressinhallintakeinoista.
Vapaaehtoistyö ja luottamustoimet:
Melko iso osa työstäni on vapaaehtoistyötä mm. kilpirauhaspotilaiden parissa vertaistuessa. Ravintoterapiayhdistyksen hallituksessa toimimisen lisäksi olen ollut jokusen vuoden myös Suomen Terveysjärjestön toiminnassa mukana, joskin sille ei valitettavasti viime aikoina ole jäänyt aikaa. Olen jäsenenä Suomen Kilpirauhaspotilaat ry:ssä
Vastaanottotoiminta:
Asiakkaita minulla on niin ympäri Suomea ja Eurooppaa, että vastaanottoni tapahtuu tällä hetkellä Skype-yhteyden välityksellä. Kun joku haluaa varata ajan vastaanotoltani, lähetän hänelle esitäytettäväksi ensin esitietolomakkeen ja oirepistekartoituslomakkeen. Ruokapäiväkirja kerätään viideltä päivältä. Asiakas voi halutessaan lähettää myös muuta tietoa ja dataa. Tutustun aineistoon etukäteen, jolloin minulla on jo valmiiksi perustietoa ja hieman jo muodostunut kuvaa siitä miten mahdollisesti pystyn asiakastani auttamaan. Minulla on eniten mm. hormonaalisista sairauksista ja ongelmista kärsiviä asiakkaita ja myös niitä joilla on mielialaongelmaa, uupumusta, ylikuntoa tai fibromyalgiaa. Näihin asioihin olen työssäni ja oman taustanikin vuoksi erityisesti perehtynyt ja tietotaitoa on kertynyt myös vuosien vertaistukityöstä, jossa olen toiminut sekä Suomessa, että kansainvälisesti.
Voisi kenties luulla, että Skype on jotenkin etäinen työkalu vastaanottaa asiakas, mutta kaikki ovat olleet tähän asti todella tyytyväisiä. Säästäähän se asiakkaalta myös aikaa ja matkakuluja kun hän voi tavata minut kotoaan käsin. Kun näkee reaaliajassa toisen videoyhteyden välityksellä, on tunnelma aivan yhtä välitön ja avoin kuin kasvokkainkin tapaaminen. Ainakin näin minä ja asiakkaani olemme asian kokeneet.
Vastaanotolla keskustellaan ja käydään huolellisesti läpi asiakkaan lähettämä aineisto ja suunnitellaan, miten ravintoterapiassa lähdetään etenemään. Joskus jokin vaiva on laatuaan sellainen, että näen parhaaksi kehottaa asiakasta menemään sen kanssa lääkärille. Tarpeen mukaan saatan suositella asiakkaalle myös joitain muuta sopivaa asiantuntijapalvelua. Tavallisesti päädytään tekemään yksilöllisiä muutoksia ruokavalioon sen mukaan mikä asiakasta arvioni mukaan voisi hyödyttää ja missä tahdissa hän jaksaa ja on valmis etenemään. Joskus tarvitaan ensin tarkempia tutkimuksia mm. ravitsemustilan suhteen tai suolistomikrobiston tilan selvittämistä. Ravintolisiä ja rohdoksia otetaan käyttöön aina sitä mukaa kun ravintoterapia etenee ja kun saadaan täydentävää lisätietoa. Joskus prosessissa tarvitaan myös yhteistyölääkäreiden apua.
Ihmisen tilannetta on hyvä tarkastella kokonaisuutena. Mitä hänen elämässään on meneisyydessä tapahtunut, mikä on hänen terveys- ja sairaushistoriansa, millaisia sairauksia sukulaisilla on, mitä lääkityksiä asiakkaalla on, mitä sairauksia diagnosoitu jne. Myös nykyisiä mahdollisia stressi- ja rasitustekijöitä tarkastellaan ja huomioidaan myös ympäristö, kuten se altistuuko nykyisessä työpaikassa tai kotona mahdollisesti vaikkapa sisäilmaongelmille tai kemikaaleille. Vastaanotolla käydään läpi myös lepoa ja unta ja sitä kuinka paljon ja millaista liikuntaa asiakas harrastaa. Kaikki tämä vaikuttaa siihen millaisia neuvoja ja suosituksia annan asiakkaalle. Asiakas saa vastaanottokäynnin jälkeen muistiinpanot vastaanotosta ja neuvoja, suosituksia ja ohjeita. Uusi aika varataan yleensä n. 4-6 viikon päähän, joskus aikaisemmaksikin. On hyvin yksilöllistä kuinka useasti palaveerataan ja kuinka kauan asiakas tarvitsee tukea, apua ja neuvoja. Joku voi saada apua jo parilla kerralla, jonkun kanssa kuljetaan rinnalla useita kuukausia tai jopa vuosia. Joku pitää puolestaan välillä taukoa ja ottaa uudelleen yhteyttä kun taas tarvitsee konsultaatiota.
Työn huippuhetkiä:
Työn kohokohtia ovat tietenkin ne kun asiakas kertoo saaneensa apua siten että sillä on todellista merkitystä hänen toimintakyvylleen ja elämänlaadulleen. On esimerkiksi ihana kuulla että verkkovalmennukseen osallistuneen reumapotilaan kivut ovat poissa, tai jonkun sitkeästi jumittunut paino on lähtenyt laskuun ilman että hän on joutunut kärvistelemään nälässsä tai rumppaamaan itsensä henkihieveriin kuntosalilla tai lenkkipolulla.
Ihan oma lukunsa on myös se, että lapsiasiakkaan äiti kertoo että lapsi on jaksanut ruokavaliomuutosten ja muiden ravintoterapeuttisten toimien seurauksena keskittyä paremmin koulussa tai että päiväkotilasta pitkään kiusannut ummetus on helpottanut.
On myös hyvin palkitsevaa kun on voinut auttaa jossain hyvin haastavassa tilanteessa kuten mm. seuraavanlaisissa:
-Endometrioosipotilas kertoo ravintoterapian auttaneen häntä niin paljon ettei hän joudu enää olemaan poissa töistä kipujen takia ja joutuu ottamaan vain yhtenä tai kahtena päivänä reseptivapaita kipulääkkeitä siinä missä aikaisemmin oli joutunut jopa ambulanssilla sairaalaan kipujen vuoksi.
-Yhteistoiminnassa funktionaalisen lääkärin kanssa kilpirauhaspotilaan lääkitys ollaan saatu tasapainoon, painoa putoamaan vaikka se on aikaisemmin tuntunut aivan mahdottomalta ja mm. lihas- ja nivelkivut sekä suolisto-oireet ovat hellittäneet. Asiakas kertoo myös olevansa paljon virkeämpi ja jaksavansa töiden jälkeen tehdä muutakin kuin vain maata sohvalla.
-Asiakkaalla on ollut paljon epämääräisiä terveysongelmia, joita on yritetty hoitaa erilaisilla lääkityksillä. Asiakas on kuitenkin kertonut, ettei halua enää lääkityksiä, koska on saanut niistä niin paljon sivuvaikutuksia eikä lääkityksistä ole ollut apua. Kun hän on sitten kääntynyt puoleeni, olemme ruokavalion optimoimisen lisäksi teettäneet mahasuolikanavan pitkäaikaisten oireiden vuoksi funktionaalisia suolistotestejä, joista on paljastunut mm. merkkejä liiallisesta suolistohiivan kasvusta ja muusta mikrobiepätasapainosta. Asiakas on kertonut lääkärilleen ettei halua käyttää suolisto-ongelmiinsa lääkkeitä, mutta hän saa suolistovaivansa aisoihin ruokavaliolla ja käyttämällä suosittelemiani yrttirohdoksia ja luontaistuotteita. Lisäksi asiakkaalle teetetään geenitesti, jonka tulosten perusteella selviää todennäköisiä syitä miksi asiakas reagoi ei-toivotulla tavalla mm. tietynlaisiin B-vitamiinivalmisteisiin. Asiakkaan tilanne ja jaksaminen kohenee huomattavasti n. puolen vuoden mittaisen yhteistyömme aikana ja hän aloittaa opinnot unelma-ammattiinsa pitkän työttömyys- ja työkyvyttömyysjakson päätteeksi.
-Asiakas on jo tehnyt ison työn saadakseen elämäntapansa kuntoon ja selättääkseen lääkärinsä avulla vaikeahoitoisen kilpirauhasen vajaatoiminnan. Jokin silti vielä estää häntä jaksamasta arkeaan normaalisti ja erilaisia oireita vielä löytyy. Ruokavaliossakin on vielä optimoimista. Koska asiakas raportoi seurantakäynnillä että ei meinaa jaksaa kuntosalilla kuten hän toivoisi ja odottaisi ja koska hänellä on taustallaan stressaava elämäntilanne, teetämme lisämunuaisen toiminta-analyysiin ja huomaamme että uupumus on tuonut tullessaan vähän matalammat kortisolitasot kuin olisi suotavaa. Tästä asiakas puhuu myös lääkärinsä kanssa. Lääkitystä ei aloiteta, mutta ravintolisäohjelmaa ja treeniä muokataan tilanteeseen paremmin soveltuvaksi. Melko pienin muutoksin asiakkaan elämäntaparemontti saadaan kunnialla maaliin, joka on ollut tavoitteenakin ja asiakas tuntee itsensä hyvinvoivaksi ja energiseksi, mitä hän ei ole voinut kokea vuosiin.
Joskus löydetään jokin ihan yksittäinen asia jolla on iso merkitys, kuten sillä että raskasta ruumiillista työtä tekevä nuori ihminen alkaa huolehtimaan paremmin nestetasapainostaan tai kun kivut, turvotus, ihottuma ja suolisto-ongelmat katoavat lyhyessä ajassa gluteenittomalla ruokavaliolla vaikka keliakiaa ei olekaan tutkimuksissa löytynyt. Joskus pieni muutos ruokavalion koostamisessa on tärkeä, mutta asiakas ei ole tullut itse hoksanneeksi mistä ongelmat ovat johtuneet. Esimerkkinä tällaisesta tilanteesta vaikkapa se että hapankaalin säännöllinen syöminen on ollut ylläpitämässä mahasuolikanavan ongelmia tai väsymys on johtunut muutoin huipputerveellistä ruokavaliota noudattavalla urheilijalla siitä että ruokavaliossa on ollut liian vähän rasvaa.
Huippuhetkiä työssä on myös se kun on oppinut ja oivaltanut jotain uutta. Ravintoterapeutin työ ei koskaan käy yksitoikkoiseksi ja aina tulee uutta opittavaa. Ala kehittyy vinhaa vauhtia ja voi olla jopa haaste pysyä kyydissä. Koulutukset ja kirjallisuuden läpikäyminen on tärkeää, samoin kollegojen ja yhteiskumppanien kanssa yhteen hiileen puhaltaminen. On ilo voida työskennellä ammatissa, jossa voi auttaa toisia voimaan paremmin.
Ninan blogi: jalkeilla.blogspot.fi