Artikkelisarjamme syömistavoista ja uusien tapojen omaksumisesta saa jatkoa tässä syventävää tietoa antavassa artikkelissa. Meidän on hyvä tietää että uusien tapojen omaksuminen vie aina jonkin aikaa, mutta kun sinnikkäästi harjoittelemme, uudesta tavasta tulee osa arkemme rutiinia. Sen lisäksi voit myös hyötyä tietoisista ruokailutavoista ja siitä, että katsot toisinaan omaa tilannettasi ikäänkuin ulkopuolisen silmin ja mietit miten voisit itseäsi neuvoa ja rohkaista.

Löydät muut blogijulkaisumme seuraavasta linkistä: http://suomenravintoterapia.fi/blogi/

Tiesitkö, että sinä omaksut tapoja ja rutiineja eri tavalla, kuin ystäväsi tai perheenjäsenesi?
learning
Elämäntapamuutoksissa sekä erilaisissa hyvinvointivalmennuksissa keskitytään yleensä muutokseen liikunnassa, ravinnossa tai elämäntavoissa. Muutokseen liittyy aina uusien tapojen ja rutiinien omaksuminen ja ehkäpä vanhojen huonompien tapojen unohtaminen. Perinteisesti on ajateltu, että tapa tai rutiini omaksutaan, kun sitä on määrätietoisesti ja sinnikkäästi toteutettu tarpeeksi pitkän aikaa, riippuen siitä, ollaanko muodostamassa helppoa vai hankalammin omaksuttavaa tapaa. Vitamiinin ottaminen aamulla voi olla nopeampi tapa oppia, kuin vaikkapa juoksulenkille lähteminen kolmesti viikossa. Asia ei kuitenkaan ole välttämättä näin yksinkertainen, sillä kaikki eivät lähtökohtaisesti pysty sitoutumaan uuden muutoksen tekemiseen samalla tavalla. Olemme nimittäin erilaisia uusien tapojen omaksujia!

Tunne tyyppisi

Gretchen Rubin käy kirjassaan Better Than Before – Mastering the Habits of Our Everyday Lives läpi neljä eri tapojen omaksujatyyppiä, joista seuraavassa dramatisoidut esimerkit. Mikä näistä sopii sinuun?

Ylläpitäjä Ylermi vastaa tunnollisesti omiin sisäisiin vaateisiinsa sekä ulkoisiin – hänelle uudenvuoden lupauksen pitäminen ei ole minkäänlainen ongelma, ja hän suorittaa velvollisuutensa ja rutiininsa vaivatta ja pilkuntarkasti – tämä on Ylermille itsestään selvää. Ravintovalmennuksessa ylläpitäjä saa todennäköisesti nopeasti aikaan tuloksia, sillä kun hän on kerran päättänyt sitoutua elämänmuutokseen, hän noudattaa ohjeita tarkasti. Sen minkä ylläpitäjä itselleen (ja muille) lupaa, hän pitää. Mikäli olet ylläpitäjä, anna itsellesi joskus myös armoa: poikkeukset ja epäonnistumiset silloin tällöin eivät kaada maailmaa.

Kimmo Kyseenalaistaja ei ota mitään vastaan pureksimatta, ja hyväksyy asiat vain, jos niissä on hänen mielestään järkeä. Kimmolle avainsanoja on järkevyys, logiikka ja kohtuus. Hän ei välttämättä ota päivittäistä vitamiiniannostaan vain, koska hänen ravintoneuvojansa tai lääkärinsä kehotti häntä tekemään niin. Hän tarvitsee taustavaikuttimekseen syyn ja merkityksen ja asia täytyy perustella hyvin. Hän ei myöskään sitoudu uudenvuoden lupauksiin ilman, että lupauksella on jokin syvempi merkitys. Hän saattaa tehdä myös perusteellista taustatutkimusta hänelle määrätyistä lisäravinteista tai ruokavaliosta, ennen kuin hän uskoo siihen. Kimmo pysyy uudessa tavassaan melko tiukasti, kun kokee sen antoisaksi ja merkitykselliseksi.

Tottelevainen Tiina noudattaa personal trainerinsa määräystä liikkua enemmän, mutta ei onnistu itse aloittamassaan herkkulakossa. PT:llehän täytyy tilittää edistyminen asiassa! Hänelle prioriteetti on ulkopuolelta tulevien odotusten täyttäminen, etenkin jos niissä on deadline eli määräaika. Tiina on hyvä ja tunnollinen työntekijä, ystävä ja perheenjäsen. Hänelle on kuitenkin hankalaa motivoitua itse suunnittelemaan ensi viikon terveellisempää ruokalistaa, koska kukaan ei sitä häneltä vaadi. Jos kalenterissa lukee ”aamulenkki”, Tiina tekee sen todennäköisemmin jos siihen liittyy jokin toinen henkilö, esimerkiksi lenkkikaveri. Tiinan tapojen muodostamisessa on se ongelma, ettei hän tee sitä itsensä vuoksi vaan muiden. Jos olet luonteeltasi tottelevainen, kysy itseltäsi useammin, mitä minä haluan? Onko tämä tärkeää minulle?

Kalle Kapinoitsija ei halua kuulua valtavirtaan ja vastustaa usein häneen kohdistuvia odotuksia. Kalle inspiroituu valinnanvapaudesta. Hän herää aamulla motivoituneena omista tavoitteistaan, jotka myös yleensä saavuttaa. Kallelle ei voi kertoa, kuinka hänen tulisi toimia ja mitä hänen tulisi tehdä. Jos terapeutti käskee Kallen juoda joka aamu vihersmoothien, Kalle pelkästä periaatteesta syö mieluummin kaurapuuron. Kapinoitsija on tyypeistä se, jolle tapojen ja rutiinien muodostaminen on kaikkein vaikeinta, sillä hän rakastaa vapautta ja sitovat rutiinit vaikuttavat hänestä ennemminkin vankilalta. Toisaalta, Kalle saattaa tuntea päämäärättömyyttä ilman rajoja joita säännöllisesti rikkoa – ravinto-ohjelma, jonka ohjeita voi kyseenalaistaa, saattaa siltikin tuoda Kallelle raamit elämään, joiden puitteissa puikkelehtia uuteen suuntaan, omalla tavallaan.

AnnikaAro
Annika Aro

Totaalikieltäytyminen vai kohtuus?

Eri tyyppien lisäksi uuden tavan omaksumiseen vaikuttaa myös se, oletko pidättäytyjä vai kohtuueläjä. Jollekin toimii paremmin sataprosenttinen kieltäytyminen edes yhdestä suklaapalasta, sillä muuten hän tietää syövänsä koko levyn. Toinen ihminen tarvitsee silloin tällöin pienen palan suklaata, jotta hän motivoituu jälleen pysymään aikaisemmassa suklaattomassa elämässään. Hän kokee, että elämässä on silti jäljellä satunnaisia nautinnon hetkiä, vaikka suurimman osan aikaa noudattaakin uusia ohjeita.

Myös identiteettikysymykset kannattaa ottaa huomioon: voiko jokin huono tapasi kuulua niin vahvasti identiteettiisi, että sen poistaminen vie jotain pois sinusta itsestäsi? Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen tai alkoholin käytön vähentäminen voi merkitä sosiaalisten tilanteiden ja vapaa-ajan muuttumista ja sen, miltä näytämme muiden silmissä. Eikö tuo enää olekaan se hauska ja vapautunut bile-hile tai -hemmo, vaan ilonpilaaja ja tylsimys? Kannattaa miettiä, kuinka paljon on valmis näkemään itsessään ja identiteetissään uusia puolia ja asioita ja mistä asioista pystyy luopumaan.

Muutoksen äärellä kannattaakin syventyä analysoimaan omaa itseään ja omia arvojaan. Olenko kapinoitsija vai tottelevainen? Kuinka suhtaudun uusiin tapoihin ja rutiineihin? Mitä olen valmis muuttamaan ja millä tavalla tai tahdilla? Voisinko kertoa itsestäni jotain kanssaihmisilleni tai terapeutilleni, mikä oivaltaisi heitä ohjaamaan minua oikealla tavalla, jotta pääsen tavoitteeseeni? Nämä kysymykset ovat oivallinen pohja rakentaa mitä tahansa uutta tapaa, rutiinia tai elämää.

Annika Aro,
diplomiravintoneuvoja,
www.soulfood.fi

Millainen uusien tapojen oppija juuri sinä olet?