Onko se niin, että pienemmät lapset vain sotkevat keittiössä ja isompia kiinnostaa syödä vain hampurilaisketjun ravintolassa tai tilata pitsaa? Mitä jos näkisi kuitenkin vaivaa, jotta perheen lapset ja nuoret saataisiin osallistumaan ruoanlaittoon?

Tästä voisi olla koko perheelle ja myöskin lapsille itselleen paljon hyötyä. Kun he aikanaan muuttavat omaan kotiinsa, he osaavat valmistaa ainakin joitakin aterioita sen sijaan että vain lämmittäisivät valmisaterian mikrossa tai tuhlaisivat kaikki varansa ulkona syömiseen tai tilausruokaan.

Mikä parasta, kun koko perhdelfin-bananas-1737836_640e kokkaa yhdessä tai nuori jopa itsekseen, on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa siihen että kokattaisiin jotakin terveellistä. Mitä aikaisemmin pyritään yhdessä valmistamaan terveellistä ruokaa, sen parempi, mutta ei se ole myöhäistä milloinkaan. Vanhempien kannattaa olla sinnikkäitä ja myöskin myönteisiä. Ketään ei saa innostumaan terveellisesti ruoanvalmistuksesta vihaisesti käskemällä tai valittamalla että joutuu aina yksin kokkaamaan.

Jälkikasvua on hyvä osallistuttaa ruoanlaittoon tietenkin heidän kehitystasonsa mukaisesti. Taapero mielummin huuhtelee tomaatin kuin pilkkoo herkkusienet lähes itsensä kokoisella kokkiveitsellä siinä missä teini-ikäinen voi tehdä itsekseen vaikka lisukesalaatin aterialle.

Lapsia myös kiinnostaa mistä ruoka on peräisin. Kesällä voi olla mahdollisuus kasvattaa omia kasviksia tai vaikka talvella kasvatella ikkunalaudalla herneen ja auringonkukan versoja salaattiin tai pestoon. Kesä on myös hyvää aikaa maatilamatkailulle. Lapselle on elämys nähdä kun maito lypsetään käsin lehmästä tai kananmunat käydään poimimassa kanalasta. Ota lapsi mukaan myös marjaan ja sieniretkelle. Terveellinen ruoka voi olla iloinen asia ja lapsi voi jo pienestä pitäen oppia yhdistämään siihen mukavaa aikaa perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa.

Todellisuus voi kuitenkin olla sitä että teini nakkelee hävyttömyyksiä mutisten niskojaan joutuessaan kesken kännykällä pelaamisen hakemaan ne muutamat ruoka-tarvikkeet lähikaupasta, jotka päivällisestä vielä uupuvat tai uhmaikäinen huutaa kuin palosireeni kesken ruoanlaiton ja viskelee mustikat olohuoneen valkoiselle matolle. Älä anna periksi! Kun saatte jälkikasvun kanssa aikanaa myös niitä onnistumisen kokemuksia herkullisten terveellisten aterioiden parissa, se on vaivan arvoista. Joskus tarvitaan myös lujuutta ja peräänantamattomuutta.

Antoisia kokkailuja lasten ja nuorten kanssa! Teillä vanhemmilla voi olla iso rooli siinä millaiset ruokailutottumukset lapsillenne kehittyy ja miten he syövät itsenäistyttyään nuorina aikuisina. Teette arvokasta työtä!

kalasalaatti:

-Kasaa salaattikulhon pohjalle kylmässä vedessä raikkaiksi huuhdottuja salaatinlehtiä ja/tai villiyrttejä

-Lado niiden päälle tomaattilohkoja, lohkottuja avomaakurkkuja, tikuiksi leikattua porkkanaa, ohueksi leikattuja punasipulirenkaita, saaliiksi saatua savustettua kalaa tai vaikka tarvittaessa purkkitonnikalaa, savulohta tai graavattua kalaa, kuutioitua hapankurkkua, lohkottuja kananmunia

-Koristele tuoreella tillillä

-Kastikkeeksi kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä ja luomusitruunan mehua

-Vaihtoehtoisesti nopea kastike blenderissä: 1 valkosipulin kynsi, 1tl ruususuolaa, 1dl vaaleaa oliiviöljyä, 1 kananmunan keltuainen, 3rkl omenaviinietikaa, 5cm:n pätkä kurkkua: Surautetaan blenderillä sileäksi

Artikkeli on julkaistu alunperin heinäkuussa 2016 Ratyn Facebook-sivulla

Lapset mukaan kokkaamaan!
Tagged on: