Nämä kehoa ja mieltä lämmittävät reseptit on suunnitellut Solja Kemppi, viittä vaille valmis ravintoterapeutti Lahdesta. Hän tekee Lahdessa ja Helsingissä asiakasvastaanottotyötä sekä luennoi mielellään ravinnon vaikutuksista terveyteen. Solja kiinnostui ruoan vaikutuksista hyvinvointiin kun superfoodit tulivat Suomeen vuosikymmen sitten. Niitä esitelleet ihmiset olivat käsittämättömän energisiä ja hyvinvoivan näköisiä. Heräsi syvempi kiinnostus ravintoon ja halu ottaa vastuu omasta onnellisuudesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jossa ravinto on keskeisessä osassa. Omakohtaiset kokemukset hormonaalisista epätasapainotiloista, vatsavaivoista ja painon jojoilusta auttavat Soljaa ymmärtämään asiakasta ja hänen ote asiakastyöhön ja elämäntapamuutoksiin onkin lempeän kärsivällinen ja salliva pienin askelin. Solja innostuu jatkuvasti uusien reseptien kehittelystä joita hän jakaa mielellään blogissaan. ”Ruoanlaiton täytyy pienten lasten kanssa arjessa olla helppoa ja nopeaa, mutta myös ravitsevaa ja maukasta. Kun raaka-aineet on laadukkaita ei ruokaa tarvitse maustaa paljon ja pienellä vaivalla pääsee hyvään lopputulokseen”, Solja kertoo.
Tänä syksynä olen ollut todella innostunut kurpitsasta! Onko se sinulle tuttu raaka-aine? Jos ei, suosittelen ehdottomasti olemaan avoin ja kokeilemaan kurpitsaa, sillä se sopii miedon makunsa puolesta monipuolisesti eri ruokiin. Kurpitsaa voidaankin pitää varsinaisena terveysruokana sillä se nostaa verensokeria vain vähän, on loistava lisuke perunan tilalle diabeetikoille ja muille vähähiilihydraattisesti syöville. Kurpitsa onkin oikea vitamiinipommi täynnä muun muassa beetakaroteenia, joka muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi. Myös B-ryhmän vitamiinien lisäksi saat kurpitsasta mineraaleja ja kuituja – syömään kurpitsaa siis!
Uunissa paahdettu kurpitsa
Suosittelen paahtamaan uunissa kerralla pari kurpitsaa, sillä tulet tarvitsemaan kurpitsasosetta nyt moneen. Jos kokeilet soseesta keksejä tai puuroa jättäisin rosmariinin tästä reseptistä pois.
1 tavallinen/myskikurpitsa
(3 oksaa rosmariinia)
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Kuori kurpitsat, poista siemenet (säästä!) ja pilko reiluiksi paloiksi. Laita uunin kestävään astiaan. Pilko tuore rosmariini hienoksi ja ripottele se kurpitsojen päälle. Lisää öljy ja suola. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat pehmenneet. Käytä lisukkeena minkä tahansa ruoan kanssa tai osana salaattia! Voit myös höyryttää kurpitsan jos teet siitä sosetta – näin ravintoaineet säilyvät siinä paremmin.
Paahdetut kurpitsansiemenet
Kurpitsan siemeniä ei missään nimessä kannata heittää pois – paahdetaan ne uunissa ruokien proteiinipitoiseksi lisukkeeksi! Kurpitsan siemenet voivat auttaa taklaamaan pimeän vuodenajan aiheuttamaa väsymystä ja alakuloa sillä ne sisältävät tryptofaani-aminohappoa, josta muodostuu suolistossa onnellisuushormoni serotoniinia.
1 kurpitsan siemenet
1 tl kookosöljyä
0,5 tl suolaa
(1 tl savupaprikamaustetta)
Huuhtele kurpitsansiemenet ja taputtele kuivaksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja asettele uunipellille väljästi. Paahda siemeniä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kultaisen värin. Kokeile eri maustamisvaihtoehtoja eri tilanteiden mukaan – myös pelkkä suola mausteena toimii hyvin.
Kurpitsa-kaurapuuro
Kurpitsa todellakin sopii moneen – jopa aamupuuroon! Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa aamu kuin pirtsakka oranssi kurkumalla boostattu kaurapuuro. Kurkuma on yksi tärkeimpiä tulehdusta alentavia ruoka-aineita ja kanelin hyvä ominaisuus on sen verensokeria ja mahdollisesti myös makeanhimoa tasapainottava vaikutus. Puuron kanssa suosittelen syömään vaikka kananmunan, jotta aamun tarvittava proteiiniannos tulee täyteen.
1 dl kurpitsasosetta
1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl kauramaitoa /vettä
1 cm tuoretta kurkumaa / 1 tl jauhetta
0,5 tl vaniljaa
1 tl kanelia
0,5 tl suolaa
Valmista kaurapuuro normaaliin tapaan. Lisää loppuvaiheessa kurpitsasose ja kiehauta puuro. Ripottele päälle esimerkiksi auringonkukan tai kurpitsan siemeniä. Voisilmä keskelle puuroa kruunaa minun aamupuuroni, mutta voit hyvin käyttää lisämaustamiseen esimerkiksi kookosöljyä.
Voit myös hyvin sekoittaa kaikki ainekset edellisiltana valmiiksi ja laittaa jääkaappiin tekeytymään yöksi. Lämmitä puuro pikaisesti kattilassa tai nauti tuorepuurona.
Lämmittävä kikherne-kurpitsa curry
Uskon, että syömällä pirteitä värejä tulemme myös iloisemmalle tuulelle! Pimeään talvi-iltaan tuhti lämmittävä curry tuo kaivattua lämpöä – oikeaa hyvän mielen ruokaa! Nauti ruoka hyvässä seurassa, joko itsesi kanssa yksin tai ehkä ison ystäväjoukon ympärimöimänä. Kuuntele mitä kehosi ja mielesi juuri nyt kaipaa! Otetaan ilo irti pimeästä vuodenajasta mikä on luonnon kierrollisestikin nyt sopivaa – hieman hidastaen ja rauhoittuen. Talvi on oivaa sisäänpäin kääntymisen, hiljentymisen ja tulevan suunnittelun aikaa.
Tämä ruoka on arjen todellista pikaruokaa jos kurpitsa on valmiiksi kypsää. Se valmistuu kymmenessä minuutissa pilkkomistyön jälkeen!
1 tölkki kikherneitä
500 g kurpitsaa (valmiiksi paahdettua)
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
2 cm inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
2 tl garam masala -mausteseosta
0,5 tl cayennepippuria
1 dl tomaattipyrettä
1 tölkki kookoskermaa
2 rkl kookosöljyä
1 tl suolaa
Pilko sipulit, inkivääri ja kurkuma silpuksi. Kuullota niitä ja mausteita kookosöljyssä muutama minuutti. Valuta kikherneistä neste. Lisää loput ainekset ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vettä jos kaipaat kastikemaisemman koostumuksen. Tarjoile curry esimerkiksi proteiinipitoisen quinoan tai terveyspommi mustan riisin kanssa!
Kurpitsakeksit 15-20 kpl
Uskallan väittää että näistä kekseistä harva maistaessaan arvaa mitä ne sisältävät! Jos olet jouluihminen, saat näistä herkullisia piparinkorvikkeita lisäämättä enemmän piparkakkumaustetta ja testattu on – nämä maistuvat myös lapsille! Kaakaonibsit ovat raakoina kovia mutta uunissa niistä tulee pehmeitä ja ne antavat kekseille kivan suutuntuman.
1,5 dl mantelivoita
1,5 dl kurpitsapyrettä
3 tl piparkakkumaustetta
2 rkl kaakaonibsejä
1 -2 rkl kookossiirappia
ripaus suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää tarvittaessa makeutusta. Lusikoi löysähköä taikinaa uunipellille keksin kokoisiksi kasoiksi. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Jos tykkäät rapeammista kekseistä jatka hieman paistoaikaa. Nauti jäähtyneinä talvi-illan juoman kanssa!
Soljan haaste pimeään vuodenaikaan – Syö sateenkaaren värit päivittäin!
Soljan nettisivut: https://www.healthbysolja.com/