Yhdistyksemme ravintoammattilaiset ovat jo vuosia suositelleet viljattomuutta tai gluteenittomuutta ja antitulehduksellista ruokavaliota tietynlaisista oireista, sairauksista ja autoimmuunisairauksista kärsiville asiakkailleen. Myös sosiaalinen media pursuaa ihmisten kokemuspohjaisia kertomuksia siitä, miten he ovat hyötyneet gluteenittomasta ruokavaliosta, vaikka heillä ei olisi tutkimuksissa todettu keliakiaa tai keliakiaan liittyviä riskihaplotyyppejä DNA-testeissä.
Voidaan myös sanoa, että suolen läpäisevyyden tutkiminen funktionaalisessa lääketieteessä kuuluu tänä päivänä rutiinikokeisiin, vaikka tällaiset modernit laboratoriotestit eivät ole vielä konventionaalisen, nk. “virallisen” lääketieteen käytössä. Toisaalta on todella käänteentekevä asia, että gluteenin terveyshaitoista ja suoliston lisääntyneestä läpäisevyydestä kirjoitetaan jo maamme yhdessä valtamedioissa ja että aiheesta on kirjoitettu arvostetussa tieteellisessä julkaisussa.
http://www.hs.fi/ruoka/a1470364969519…
Vatsavaivat ovat vain yksi viljojen ja gluteenin aiheuttamista ongelmista. Gluteenin ja ylipäätään viljojen haitat voivat manifestoitua myös muualle kehoon, kuten ihoon, niveliin, lihaksiin ja hermostoon tai psyykeen. Monet raportoivat viljojen aiheuttavan masennusta,hermostuneisuutta, "aivosumua", fibromyalgiakipuja, ihottumaa, väsymystä, nivel- ja lihassärkyjä.
Monet saavat ongelmia myös viljojen nauttimisen lisäksi muistakin tärkkelyslähteistä ja he saattavat kärsiä nk. tärkkelysintoleranssista, jossa elimistön kyky hajottaa tietynlaisia tärkkelyksiä on puutteellinen. Usein ravitsemuksellisin keinoin ja/tai funktionaalisen lääketieteen keinoin ollaan saatu tämäntyyppiset suolisto-ongelmat hyvin hallintaan.
Ennen viljattomuuden tai gluteenittomuuden kokeilemista ruokavaliossa voi tietenkin olla suositeltavaa testata löytyykö geeneistä, verikokeista tai kenties tähystystutkimuksista merkkejä keliakiasta, sillä jos oireet helpottavat gluteenittomalla ruokavaliolla ja halutaan vasta ruokavaliokokeilun jälkeen testata mahdollista keliakiaa, geenitestit toki onnistuvat, mutta vasta-ainekokeet ja tähystyksessä otettu ohutsuolen koepala edellyttävät uudelleenaltistamista gluteenille. Tämä voi tuottaa turhaa oireiden pahenemista siinä vaiheessa kun ruokavaliohoidolla on jo saatu aikaan merkittäviä terveyshyötyjä. Harkitse siis keliakiatutkimuksiin hakeutumista ennen gluteenittoman tai viljattoman ruokavalion kokeilemista.