Maailmalla on alueita, joilla esiintyy tavallista enemmän yli satavuotiaita. Heidän elintapojaan ja ravitsemustaan on tutkittu. Alueiden

Kuvan lähde: Pixabay
Kuvan lähde: Pixabay

välillä on ruokavaliossa toki myös eroja ja toisaalta joitakin yhteneväisyyksiäkin.

http://suomenterveysravinto.fi/…/pitkaikaisten-ruokavalioi…/

Voimmeko “kopioida” pitkäikäisten ruokavaliota suoraan olettaen että se lisää meidänkin hyvinvointiamme ja ikäämme? Emme välttämättä, sillä mm. geenit vaikuttavat pitkäikäisyyteen:

http://natgeo.fi/…/ih…/genetiikka/pitkan-ian-geenit-loydetty

Lisäksi voisimme pohtia, tarkoittaako pitkäikäisyys aina samaa asiaa kuin pitkä ja hyvä elämä. Silläkin on merkitystä millainen on terveys, jaksaminen ja elämänlaatu ylipäätään viimeisinä elämämme vuosina.

Pitkäikäisten alueilla asuvien ruokavaliosta löytyy myös monia sellaisia ruoka-aineita ja ruoka-aineryhmiä, jotka tuntuvat olevan monen nykyihmisen ruokavaliossa haitaksi. Tällaisia ovat mm. maitotuotteet, gluteeniviljat, palkokasvit ja tärkkelyskasvit. Mistä tämä johtuu?

Yksi tärkeä tekijä on varmasti nykyihmisen stressaava elämäntapa ja ympäristö, joka kuormittaa mm. suolistoamme.

http://hidastaelamaa.fi/…/3-kohtaa-missa-stressi-hairitsee…/

Lisäksi aikamme iäkkäimmät ovat syntyneet paljon puhtaampaan maailmaan ja ovat hyvin pitkälle saaneet kasvaa ja kehittyä melko kemikaalittomassa ja saasteettomassa maailmassa. On hyvä pyrkiä välttämään kaikkea kemikaali- ja saastealtistusta siinä määrin, missä vain pystymme. Meillä saattaa olla tulevaisuudessa yhä enemmän yli satavuotiaita kansalaisia, mutta pysyykö heidän terveydentilansa ja vireytensä yhtä hyvänä yhtä pitkään kuin noilla tutkituilla “sinisillä” alueilla elävillä pitkäikäisillä?

Mitä me voimme tehdä, voidaksemme mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman hyvävointisina? Avainsana on YKSILÖLLISYYS. Mikä on juuri Sinun elämässäsi tyyneyttä, rauhaa ja iloa tuottavaa? Millainen on se ruokavalio, jolla juuri Sinä voit parhaiten?

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu 22.9. 2016 Ratyn Facebook-sivustolla.

Pitkäikäisyys, stressi ja ravinto
Tagged on: