Elviira Krebber on Tampereella asuva mutta myös kansainvälisesti vaikuttava diplomiravintoneuvoja, kirjailija ja bloggaaja joka on erikoistunut vähähiilihydraattisiin ja ketogeenisiin ruokavalioihin. Hän itse sekä monet hänen lukijansa ovat saaneet apua terveysongelmien kukistamiseen juuri ketogeenisesta tai muuten vähähiilihydraattisesta, puhtaita ja käsittelemättömiä aineksia sisältävästä ruokavaliosta.

Ehkäpä juuri lukuisten terveysongelmien ja lapsuuden ylipainon takia Elviira on ollut jo hyvin nuoresta asti kiinnostunut ravinnon ja luontaislääkinnän vaikutuksesta hyvinvointiin. Elävä ravinto ja kasvisruokavalio muutenkin tulivat hänelle tutuiksi jo varhain. 16-vuotiaana hän ryhtyi kasvissyöjäksi ja selätti mm. alituisesti vaivanneet poskiontelontulehdukset. Lakto-ovo-vegetarismi vaihtui vähitellen vegaaniseksi ruokavalioksi ja lopulta raakaravinto – elävä ravinto Ann Wigmoren, Elsa Ervamaan ja Ritva Alkun malliin – tuntui siltä oikealta. Myös yrttien merkitys terveydelle kiinnosti ja Elviira lukikin paljon aiheesta.

Vaikka terveys oli välillä parempi, erilaiset sairaudet alkoivat kuitenkin vähitellen vaivata Elviiraa yhä enemmän ja enemmän. Ärtynyt paksusuoli pahentui, samoin anemia, migreeni sekä masennus. Paniikkihäiriöön Elviira söi SSRI-lääkkeitä 12 vuoden ajan. Vuonna 1999 paksusuoli oli päässyt niin huonoon kuntoon, että mitään ei tullut läpi ja koko paksusuoli täytyi poistaa.

Paksusuolenpoistoleikkauksen jälkeen kaikki oli vähän aikaa hyvin ja terveys mallillaan, mutta vähitellen ankarat vatsakivut alkoivat vaivata ja Elviira laihtui todella alipainoiseksi. Lääkärit eivät löytäneet diagnoosia eikä myöskään esim. verikokeissa tai tähystyksissä näkynyt mitään.

Painoindeksi oli alimmillaan 12, aivot sumuiset ja hiukset lähtivät päästä. Nivelvaivat etenkin ranteissa pakottivat pitämään rannetukia lähes koko ajan. Jälleen Elviira alkoi etsiä apua ravinnosta. Vähitellen hän huomasi, että viljat aiheuttavat hänelle pahimmat kivut sekä anemiaa. Viljoista luovuttua vatsakivut, ärtynyt suoli, anemia tai nivelvaivat eivät enää vaivanneet mutta paniikkihäiriö tai masennus eivät olleet hellittäneet sekä mm. PMS-oireet olivat kovia.

Elviira tuli yhä tietoisemmaksi liiallisten hiilihydraattien vaaroista ja lisätyn sokerin haitoista. Hän huomasi olleensa pahassa sokerikoukussa koko elämänsä ajan ja tästä oli aiheutunut lukuisia terveysongelmia, luultavasti juurikin masennusta, paniikkihäiriötä ja PMS-oireita.

Tutkittuaan ja opiskeltuaan lähinnä englanninkielistä materiaalia Elviira löysi ketogeenisen ruokavalion, josta oli paljon apua sekä mielen että kehon hyvinvoinnissa ja terveyden palauttamisessa. Tänä päivänä Elviiralla ei ole enää anemiaa, paino on normalisoitunut, migreenikohtauksia ei ole ollut ollenkaan ja myös masennus ja paniikkihäiriöt ovat pitkälle taaksejäänyttä elämää.

Uuden elämäntyylin myötä Elviira oli huomannut, että helppoja gluteenittomia ja sokerittomia vähähiilihydraattisia reseptejä ei ollut helppo löytää. Vuonna 2012 Elviira perusti englanninkielisen Low-Carb, So Simple -blogin sekä suomenkielisen Alakarpisti-blogin. Varsinkin englanninkielinen blogi saavutti suosiota. Tänä päivänä blogissa vierailee satojatuhansia lukijoita kuukausittain ja esim. blogin Facebook-sivulla on yli 730 000 tykkääjää sekä blogin Pinterest-sivuilla lähes 800 000 vierailijaa kuukaudessa.

Elviiralta on ilmestynyt keväällä 2016 kirja ”Parantava ketoosi – terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla”. Kirja sisältää lyhyen perehdytyksen ketogeenisen ruokavalion saloihin ja yli 80 helppoa ketogeenista reseptiä, joissa on korkeintaan viisi ainesosaa. Kirja myytiin loppuun vuonna 2017 mutta uusi, päivitetty painos on tulossa vielä vuoden 2018 puolella.

Vuoden 2016 joulukuussa Elviira oli puhumassa Hyvinvointisummitissa keto-vegaanisesta ruokavaliosta, eli miten vegaani pystyy noudattamaan ketogeenista ruokavaliota. Häneltä ilmestyi myös sähköinen kirja ”Keto-vegaanin käsikirja”, joka auttaa noudattamaan ketogeenista ruokavaliota vegaanisesti. Painettu versio kirjasta on tulossa parin vuoden sisällä. Englanninkielisen keto-vegaanista ruokavaliota käsittelevän blogin Elviira perusti kesällä 2018.

Vuonna 2017 marraskuussa Elviiralta ilmestyi amerikkalaiselle Fair Wings -kustantajalle englanninkielinen kirja ”Low Sugar, So Simple”, jossa Elviira kertoo vähäsokerisen ruokavalion hyödyistä ja antaa helppoja, koko perheelle sopivia reseptejä.

Edellä mainittujen kirjojen lisäksi Elviiralta on ilmestynyt lukuisia sähköisiä kirjoja, jotka käsittelevät mm. sokerista luopumista, terveellistä ravintoa tai sisältävät helppoja ja herkullisia reseptejä.

Kesällä 2018 Elviira myös valmistui ravintoneuvojaksi Suomen Terveysopisto Saluksesta ja lopettelee tällä hetkellä ravintoterapeutin opintoja. Hän ottaa vastaan ravintoneuvonta-asiakkaita Tampereella sekä Helsingissä. Elviira myös luennoi ketogeenisesta ruokavaliosta mm. messuilla ja erilaisissa tapahtumissa ja onpa hän ollut kokkaamassa Ruoka-messuilla Teresa Välimäenkin kanssa.

Elviira on myös asettunut ehdolle jäseneksi Suomen Ravintoterapiayhdistys ry:n vuoden 2019 hallitukseen. Elviiran tavoitteena on edistää luontais- ja ravintoterapioiden huomioimista paitsi erilaisten sairauksien tukihoitona myös oleellisena osana sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. On tärkeää, että hoitoja ja terapioita antavat ammattilaiset, jotka ylläpitävät ammattitaitoaan mm. jatkuvan koulutuksen avulla. Asiakkaan täytyy pystyä luottamaan terapeuttiinsa täysin.

Työssään Elviira korostaa luonnollisen, käsittelemättömän ravinnon merkitystä ihmisten hyvinvointiin sekä liiallisen hiilihydraatin ja prosessoidun ruoan vaaroja. Hän haluaa näyttää, miten helppoa on valmistaa terveellistä ruokaa itse, vain muutamaa ainesosaa käyttämällä ja hänen missionaan on saada ihmiset ottamaan enemmän vastuuta omasta terveydestään mm. terveellisen ruokavalion avulla. Tällä säästetään mm. terveydenhoitokuluissakin.

Diplomiravintoneuvoja Elviira Krebber, ketogeenisen ruokavalion asiantuntija