Apua endometrioosioireisiin luontaisin keinoin

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on yleinen sairaus: arvion mukaan 6-10% hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa sitä. Minä olen yksi heistä, ja sen vuoksi endopotilaiden auttaminen on minulle tärkeää ja mielekästä. Tein sekä vyöhyke- että ravintoterapiaopinnoissani lopputyöt kyseisestä aiheesta. Molemmissa tapauksissa oli selvää näyttöä, että hoidot auttoivat oireisiin. Endometrioosin oireet vaihtelevat tapauksittain, mutta tyypillisiä ovat kovat kuukautiskivut, tärinäkivut, suolistovaivat ja lapsettomuus.

Endometrioosin aiheuttamiin kipuihin voit saada helpotusta muokkaamalla ruokavaliosi sopivaksi.

Tärkeää on syödä laadukasta, puhdasta ja ravinteikasta ruokaa. Suoliston kunto on avainasemassa terveyteesi. Huolehdi myös vastustuskyvystäsi ja minimoi stressi. Stressin, vastustuskyvyn ja  ruoansulatuksen kytkös on vahva. Jos yksi kohta on heikko, kärsivät myös toiset osa-alueet. 

Myös hormonitasapaino on oleellista.

Ruokavalio on laaja ja terveyteemme kokonaisvaltaisesti vaikuttava asia. Kattavaa ja yksiselitteistä ohjeistusta on vaikea antaa, sillä yksilöllisyys on tässäkin asiassa tärkeä ja huomioon otettava seikka. On kuitenkin mahdollista helpottaa oireita koostamalla ruokavalio endometrioosioireiden helpottamiseen.

 

Suosi ruokavaliossasi puhtaita ja ravinteikkaita raaka-aineita

Tuoreita kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä olisi hyvä syödä niistä saatavien vitamiinien ja hivenaineiden vuoksi. Ne tukevat kaikkia kehon toimintoja ja vahvistavat vastustuskykyä sekä suojaavat kehoa sairauksilta. Kuidut ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille.

Nauti pääosin ja runsaasti:

• Kala- ja kasvispainotteista luomuruokavaliota
• Omega 3 -rasvahappoja sisältäviä ruokia (mm. rasvaista kalaa), lisäksi voit ottaa laadukasta kalaöljyä
• Nauti proteiini kalasta, kananmunasta, kanasta, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä
• Syö erilaisia kaaleja ja ristikukkaisia vihanneksia kuten ruusu-, kukka- ja parsakaalia
• Kikherneet, pavut, linssit, porkkana, parsa ja alfa-alfan eli sinimailasen idut sisältävät runsaasti ravintoaineita ja kasviestrogeeneja
• Kuitupitoista kasvis- ja täysjyväruokaa. Mm. hirssiä, tattaria, quinoaa ja täysjyväruista
• Vihreää luomuteetä. Juo runsaasti vettä! Veden juonti on tärkeää mm. aineenvaihdunnalle.

 

Vältä ruokavaliosassasi:

Huono ruokavalio, joka sisältää runsaasti sokeria, valkojauhotuotteita, virvoitusjuomia, prosessoituja ruokia (teollisesti käsiteltyjä kuten makkaroita, valmisruokia, yms.) lisää ja ylläpitää tulehdustilaa kehossa. Nämä ruoat myös happamoittavat kehoa. Emäksinen ympäristö ylläpitää terveyttä.  Autoimmuunisairauspotilailla on usein viljayliherkkyyttä ja keliakiaa.

Vältä myös rasvaisia ruokia ja snacskejä sekä kahvia, hiilihappoisia juomia, alkoholia ja tupakkaa. Punainen liha happamoittaa kehoa ja maitotuotteet lisäävät limaneritystä ja pahentavat endometrioosioireita.

 

Ravintolisät ja luontaistuotteet

Endometrioosipotilaalle hyödyllisiä ravintolisiä löytyy myös. Tarve on aina yksilöllinen, mutta esimerkiksi seuraavista voisi olla hyötyä:

• C-vitamiini auttaa tulehdukseen
• E-vitamiini on ns hormonivitamiini. Sen on todettu vähentävän kipua ja kramppeja. (Vehnänalkioöljy on hyvä lähde.)
• Magnesium voi auttaa kramppeihin ja esim. alaselän kipuihin
• Sinkki auttaa kontrolloimaan estrogeenitasapainoa ja on tärkeä antioksidantti
• Myös seleeni vaikuttaa tulehduksiin ja on tärkeä antioksidantti
• Hyvinvointikaupoissa on tarjolla myös erityisiä hormonitoimintaa tukevia rohtoja ja valmisteita, joista voi saada apua

Vyöhyketerapian on huomattu tuovan apua, kun hoito tehdään lähellä kipupäiviä, mutta myös kierron muina aikoina tehty hoito auttaa. Samoin vauvatoiveissa vyöhyketerapiasta on ollut apua, ja ilokseni vauvauutisia tupsahtaa aina ajoittain.

Eijaliisa Koivu

Vinkit kokosi Eijaliisa Koivu, KOIVUN HYVÄ OLO -hoidot ja ravintoneuvot www.hyvanolonhoidot.com. Vastaanotan asiakkaita Helsingin Kruununhaassa.

Apua endometrioosioireisiin luontaisin keinoin