Syksyn viiletessä ja lopulta muuttuessa talveksi suosimme kerrospukeutumista ja pukeudumme lämpimästi, sillä hyvin varustautuneena terveellistä ulkona liikkumista voi harrastaa läpi vuoden lukuunottamatta kenties ihan hurjimpia paukkupakkasia. Reippaan ulkoilun jälkeen moni tuntee itsensä hurjan nälkäiseksi. Siinä missä kesällä tekee kenties mieli syödä viileästi esimerkiksi salaatteja, monet suosivat syksyllä ja talvella mieluummin lämpimiä ruokia päivän pääaterioiksi. Kokeile vaikka seuraavaa kokonaisuutta, jossa on otettu huomioon myös se seikka, että jokaisella aterialla olisi hyvä pyrkiä syömään myös riittävästi tuoretta.mandariini

alkusmoothie yhdelle:

pieni mandariini
pätkä kurkkua
pari desiä pakastemarjoja
muutama tuore mintunlehti
tilkka vettä tai kookosvettä

Ainekset surautetaan tehosekoittimessa sileäksi

Vaihtoehtoisesti tuoreeksi alkupalaksi käy vaikkapa salaatti, raaste tai hedelmäsalaatti.

Vinkki: Jos hedelmät turvottavat ja saavat aikaan esimerkiksi ilmavaivoja, koita syödä ne tyhjään mahaan ja odota sitten puolisen tuntia ennen kuin syöt pääaterian. Hedelmien kuuluu sulaa verrattain nopeasti, mutta jos ne jäävät mahalaukkuun “nalkkiin” raskaamman ruoan kanssa, voi syntyä ruoansulatusongelmia ja ikäviä nk. mahanpuruja. Banaanit sulavat muita hedelmiä hieman hitaammin. Huomaat tämän mm. siitä että ne välipalana pitävät nälkää hieman kauemmin kuin vaikkapa omena. Kuivahedelmillä voi kestää sulaa jopa pari tuntia, mutta ne ovat melko sokeripitoisia, joten ne voi olla hyvä ottaa välipalaksi vaikkapa pähkinöiden ja siementen kera vaikkapa energiaa vaativan liikuntasuorituksen yhteydessä. Niillä, joilla on verensokerien heittelehtimisen kanssa ongelmia voi olla joskus hyvä välttää hedelmiä tai syödä niitä vain vähän, varsinkin jos kyseessä ovat kuivatut hedelmät. Jos hedelmät kuuluvat ruokavalioosi, yksi toimiva tapa on syödä hedelmä välipalaksi pahimpaan nälkäänsä ja lisäämään tuoreravinnon osuutta kun alat valmistamaan ateriaa. “Lapset, ruoka ei ole ihan vielä valmista, ottakaapas tuosta ensin omenat nyt ensihätään…”

Punainen linssikeitto neljälle:

1 iso tai kaksi pienempää sipulia kuutioituna
2 punaista paprikaa suikaloituinainkivaari
1 keskikokoinen porkkana viipaloituna
1 iso tai kaksi pienempää punajuurta suikaloituina
1 tölkki paseerattua tomaattia tai muutama kuutioitu tuore tomaatti
neljä desilitraa punaisia linssejä
vettä
oman maun mukaan valkosipulia puristettuna
oman maun mukaan mustapippuria ja suolaa
oman maun mukaan raastettua inkiväärtä
neitsytoliiviöljyä
tuoretta persiljaa

vinkki: Inkivääriä on perinteisesti käytetty mm. lievittämään reumaattisia kipuja, hoitamaan ja ehkäisemään mm. matkapahoinvointia ja sillä on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia eli antitulehduksellisia ominaisuuksia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/ Lisäksi inkivääri lämmittää ihanasti kylmän ajan ruoissa. Sitä voi hauduttaa myös teen kanssa, samoin esimerkiksi kanelitankoa ja kardemummaa.

Laita kattilaan pilkotut kasvikset, myös tomaatit tai paseerattu tomaatti. Lisää vettä kunnes kasvikset peittyvät. lisää joukkoon myös linssit ja mausteet. Keitä kunnes sekä linssit, että kasvikset ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa keittämisen aikana hieman vettä, sillä linssit turpoavat jonkin verran kypsyessään. Kun kasvikset ja linssit ovat kypsiä, ota kattila pois liedeltä ja lisää keittoon ruokailijaa kohti n. 1rkl neitsytoliiviöljyä ja keiton pinnalle tuoretta silputtua persiljaa. Voidaan syödä vaikkapa siemennäkkärin ja voin kanssa.

Siemennäkkäri, pellillinen:

Sekoita 4 dl eri siemeniä kuten pellanvan, auringonkukan, sesamin ja kurpitsan siemeniä kolmen kananmunan ja 1 tl:n ruususuolaa tai puhdistamatonta merisuolaa kanssa. Levitä uunipellille leivinpaperin kanssa ohueksi kerrokseksi. Paista 150 asteessa tunti. Murra paloiksi ja herkuttele.

Lämmittävää keittoruokaa!
Tagged on: