Tänä vuonna Suomen Ravintoterapiayhdistys ry haluaa kertoa jäsenistään, osaamisestamme ja siitä miten teemme työtämme pyrkiäksemme edistämään hyvinvointiasi. Susa Hanyi on tuttu monille lääkäreille ja ravitsemuksen ammattilaisille Suomessa, sillä hän työskentelee funktionaalisten laboratoriotestien parissa.

Matkani funktionaalisten testien pariin

Olen Susa Hanyi, koulutukseltani Diplomiravintoterapeutti. Toimin Suomen Nordic Laboratories’n toimintojen edustajana ja avasimme toimipisteen helmikuun alussa Helsingin Jätkäsaareen. Olen äärettömän innoissani uusista mahdollisuuksista ja kehityksestä, niin itseni kuin tulevan tiimin puolesta sekä ehkä eniten vielä ylpeäkin siitä, että toimintojen kehittyessä voimme tuoda Suomeen lisää kipeästi kaivattua kokonaisvaltaisen lääketieteen osaamista. Tavoitteenamme on avata Nordic Clinic Helsingissä vuoteen 2019 mennessä!

Susa työnsä parissa esittelemässä testejä

Tarinani Nordicin parissa lähti siitä kun aloin vuosia kiireistä kaupallista työtä tehneenä ymmärtää lasteni ja omien terveysongelmieni myötä, että ravinnolla taitaa olla jotain merkitystä tässä yhtälössä. Alalle löysin Suomen Terveysopisto Saluksen ravintoterapeuttiopintojen kautta. Ennen valmistumista tein osa-aikaisesti asiakastyötä. Pian jätin vanhan työpaikkani ilman täsmällisiä suunnitelmia, mutta suuntasin luottavaisesti kohti uutta. Parin kollegan houkuttelemana otin yhteyttä Nordic Labsiin, josta Suomen kontakti puuttui ja sille oli tarvetta. Tämä tapahtui viitisen vuotta sitten ja sillä tiellä olen edelleen. 

 

Nordic Labs työ arjessa

Arjessa työni on mm. ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisten tukemista oikeiden testien valinnassa ja tulosten tulkinnassa, suomenkielisten materiaalien tuottamista ja kääntämistä sekä koulutusten suunnittelua. Verkostoituminen on alalla äärimmäisen tärkeää ja Nordicin kautta pyrin myös tuomaan alan ihmisiä yhteen, teemmehän kaikki töitä saman päämäärän eteen, jokainen omalla sarallaan. Ohjaan asiakaskontakteja ammattilaisile ja etsin myös erilaisiin asiakkaan terveysongelmiin parhaiten soveltuvaa ammattilaista. Toimin päivittäin kansainvälisessä ilmapiirissä. Lähimmät kollegani ovat Tanskassa ja Englannissa. Asiakkaita minulla on Suomen lisäksi monissa Euroopan maissa ja kollegoja myös muilla mantereilla.

Tällä hetkellä uuden tilojen käynnistäminen ja rekrytoimisprosessi työllistävät melkoisesti. On kuitenkin hienoa olla aitiopaikalla sekä asemassani Nordicilla että myös muutaman vuoden Suomen Ravintoterapiayhdistyksen hallituksessa näkemässä alan muutosta ja kehitystä. Suomi on monessa suhteessa Nordicin muita Skandinavian ydinalueita jäljessä, mutta suunta on oikea. Kaikkien viranomaissäätelyiden luvatussa maassa on kuitenkin sisukasta porukkaa, joka ei luovuta kun on kyseessä tärkeä asia; edistää yksilön oikeutta ja pääsyä hänelle tarkoituksenmukaiseen hoitoon.

 

Susan työtoverit Anne Catherine ja Martin Nordic Cliniciltä Tanskasta

Nordic konserni ja Nordic Laboratories

Nordic Laboratories on osa Nordic konsernia. Nordic klinikoita on tällä hetkellä jo Kööpenhaminan lisäksi Tukholmassa ja lähitulevaisuudessa on suunnitelmia uusille klinikoille. Nordic toimii lähes kaikilla mantereilla ja kasvu on kovaa eli tarvetta on laadukkaalle modernille lääketieteelle, johon Nordic tuo lisäarvoa alan pitkällä kokemuksella ja palveluillaan.

Toimimme ammattilaisten ’oikeana kätenä’ esivalitsemalla heidän käyttöönsä selkeät ja luotettavat toiminnalliset testit sekä tarjoamme mm. terapialaatuisia ravintolisiä.

Testivalikoimastamme löytyy yli 100 diagnostista testiä mm. ruoansulatuskanavan toimintaa, sydänterveyttä, ravitsemustilaa, aineenvaihduntaa, hormoni- ja immuunitoimintaa ja vitamiinitasoja mittaavat testit. Lisäksi testimme kattavat seuraavat alueet: peptidit, borrelioosi ja lisäinfektiot sekä ympäristörasitteet ja geneettiset profiilit.

 

Mitä testejä ja miksi?

Suomessa eniten käytetyt testit ovat suolisto- ja hormonitestit. Myös geenitestien kysyntä on kasvussa. Toiminnallisten eli ns. funktionaalisten testien ajatuksena on kartoittaa esim. suolikanavan ongelmat laajasti huomioiden ruoansulatuskanavan toiminta koko matkalta. Tärkeitä tietoja ovat mm. hyvien ja huonojen bakteerien tasapaino, hiiva ja parasiitit, ruuan pilkkoutuminen ja imeytyminen, suoja-aineiden määrä, mahdollinen tulehdustila.

Jokainen testi on suunniteltu tutkimaan yhtä tai useampaa elimistön toimintoa. Asiakkaan tarpeen mukaan valitaan sopiva testi tai testikombinaatio antamaan lisätietoa asiakkaan oman kertomuksen ja sairashistorian tueksi. Oikein valitut biokemialliset testi paljastavat toiminnallisia häiriöitä tai puutoksia, jotka muuten jäisivät selvittämättä. Tulosten perusteella voidaan tehdä yksilöllisiä hoitolinjauksia. 

Ammattitaitoiset ravintoterapeutit, ravintovalmentajat, lääkärit ja muut ammattilaiset ovat avainasemassa linkkinä Nordicin ja asiakkaiden välillä. Testit ovat yksi ammattilaisten työkaluista ja asiakas saa parhaan avun kun testin valitsee ja tulkitsee ammattilainen.Tukena toimivat lisäkseni koko kansainvälinen tiimimme sekä laboratorioiden asiantuntijat.

 

Dipl. ravintoterapeutti / Nordic Labs Suomen edustaja

Susa Hanyi

www.omenapaivassa.fi

www.nordiclabs.fi

Ravintoterapeutti Susa Hanyi löysi mielenkiintoisen uran